NOVI GLOBUS: U Hrvatskoj manje Srba i katolika, više ateista

‘Manje je Srba i katolika, više ateista i agnostika’, naslovnica je novog broja Globusa, a riječ je o tekstu novinara Borisa Orešića koji je, uoči objave službenih podataka DZS-a o narodnosnom i vjerskom sastavu Hrvatske, razgovarao s demografima i sociolozima i prenio njihova predviđanja.

Orešić je za Media servis rekao da je demograf Stjepan Šterc istaknuo da će novi podaci iz popisa stanovništva pokazati da je udio svih nacionalnih manjina u značajnom padu:

”Pa tako i Srba kojih će biti vjerojatno manje od 4 posto, dok je prema popisu od prije 10 godina taj broj bio 4,4 posto. Također je za očekivati da će se i udio katolika približiti brojci od 80 posto naspram 86 posto s posljednjeg popisa, a isto tako će rasti broj ateista kojih je na prošlom popisu bilo nešto više od 3 posto. Sad bi ih moglo biti čak i više od 5 posto”.

Prava nacionalnih manjina proizlaze iz njihove brojnosti, a ako taj broj pada, za očekivati je da će određene političke grupacije tražiti smanjenje njihovih prava. Orešić je razgovarao i s nekoliko sociologa, među kojima je i Ivan Markešić, a koji tvrde da se sve manje mlađe generacije u Hrvatskoj izjašnjavaju katolicima iz kulturoloških razloga. Procjenjuju da je stvarnih vjernika u zemlji tek između 10 i 12 posto.

“Ističu da je u Hrvatskoj 90-ih godina bilo popularno izjašnjavati se katolikom, čak ima i ljudi koji su mislili da će na taj način profitirati u društvu. Međutim vrijeme je pokazalo kako to ipak u Hrvatskoj nije toliko bitno, naše se društvo očito sekularizira, modernizira i europeizira”, naglašava Orešić.

Službene podatke DZS bi trebao objaviti iz provedenog popisa stanovništva sredinom godine, odnosno u lipnju.