NOVI CRODEMOSKOP: Da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru misli 68 posto građana, ali i dalje biraju HDZ

Vladajući HDZ bira najviše ispitanika, više od četvrtine (25,4 posto, a u ožujku imali 25,2 posto). Slijedi SDP koji se, znamo, u međuvremenu doslovno raskolio, a rejting im je 17 posto, kao i u ožujku.

Otkriva novi CRO Demoskop koji je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus.

Platforma MOŽEMO! proteklih je pet mjeseci bilježila pad rejtinga, sada blago rastu i ostaju treća snaga s gotovo 13 posto (12,5 posto u ožujku). MOST je rastao na krilima referendumskih inicijativa ali posljednjih mjeseci rejting im pada. Sada je nešto iznad 10 posto (imali 10,6 posto u ožujku).

Značajniji pad vidljiv je kod Domovinskog pokreta kojeg vodi vukovarski gradonačelnik, imaju oko 5 posto (imali 6,3 posto u ožujku). Ostali su daleko; HSS niti dva posto (1,7 posto u travnju, imali 1,6 posto u ožujku), CENTAR još niže (1,6 posto u travnju, imali 1,4 posto u ožujku).

Od ožujka prošle godine predsjednik Milanović je najpozitivniji političar, na toj poziciji je i sada; iako mu rejting pada. 22 posto u travnju ga smatra najpozitivcem (23 posto u ožujku). Rejting pada i njegovu najvećem rivalu premijeru Plenkoviću koji je na 15,5 ali i on je zadržao srebro na ovoj ljestvici (imao 16,1 posto u ožujku). Daleko od vodećeg dvojca u državi, koji doduše jedva razgovaraju, je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević s 5,5 posto (imao 4,9 posto u ožujku).

Vrh neprestižne ljestvice najnegativnijih političara drži isti duo, ali obrnutim rasporedom. Prvi izbor i u travnju je premijer Plenković kojeg gotovo 28 posto smatra najnegativnijim političarom (28,5 posto u ožujku). Drugi izbor je predsjednik Republike s gotovo 18 posto (19,5 posto u ožujku). Onda dugo, dugo nitko, pa ponovno Milorad Pupovac (3,3 posto u travnju, 3,7 posto u ožujku), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (2,9 posto u travnju, 0,4 posto u ožujku).

Završavamo sa smjerom kretanja zemlje gdje gotovo 68 posto smatra da idemo u pogrešnom smjeru, a optimističnih je manje od 19 posto (prošlog mjeseca je 67,1 posto ispitanika smatralo da idemo u pogrešnom smjeru, a optimističnih je bilo 22 posto). Očekivano pesimističnih je najviše u redovima birača oporbe, ali i 35 posto HDZ-ovih birača smjer kretanja zemlje ocjenjuje pogrešnim.