NOVI CROBAROMETAR: Horvat kriv za slabljenje HDZ-a, ali je stranka i dalje prvi izbor građana

Redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za veljaču provedeno je prije uhićenja sada već bivšeg ministra Darka Horvata, pa Dnevnik Nove TV uz rejtinge stranaka Crobarometra za veljaču donosi i ekskluzivno istraživanje provedeno nakon uhićenja.

Prema Crobarometru, Hrvatska demokratska zajednica dobivala je 29,8 posto, SDP je imao 15,6 posto, MOST 10,2 posto, a Možemo 9,8 posto. Domovinski pokret bio je ispod praga s 4,6 posto potpore. No istraživanje je provedeno od 1. do 19. veljače i nije obuhvatilo privođenje Darka Horvata te reakcije koje su uslijedile nakon toga.

Da su danas izbori, HDZ bi osvojio 26,9 posto, SDP, 13,7 posto, dok MOŽEMO može računati na 12,9 posto potpore. MOST bi mogao računati na 12,4 posto potpore, a Domovinski pokret na 6,4 posto. HDZ može računati na starije birače, ali ne i one od 30 do 45 godina. Veću potporu ima među onima s osnovnom školom te u Slavoniji i Dalmaciji i, zanimljivo, u Zagrebu je prvi izbor, više čak i od MOŽEMO.

Daleko od izbornog praga prvi je Živi zid s potporom od 2,8 posto, HSU je na 2,6 posto, CENTAR na 1,6 posto. IDS sada može dobiti 1,4 posto, HSS je na 1,1 posto, a Reformisti na 1 posto potpore. Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno dobivaju 4,1 posto, a neodlučnih birača je 13 posto.Većina građana želi prijevremene izbore

Na pitanje treba li zbog novih istraga raspisati prijevremene izbore, većina ispitanih smatra da treba, odnosno njih 59 posto, da ne treba misli 35 posto ispitanika, 6 posto ne zna.

Je li Vladi potrebna veća rekonstrukcija? Većina građana želi veću rekonstrukciju Vlade ili njih 68 posto, a da je potrebno samo naći novog ministra graditeljstva misli 25 posto ispitanika, dok ne zna 7 posto.

Andrej Plenković mogao bi se zabrinuti jednim podatkom i 40 posto njegovih birača želi veću rekonstrukciju.Tko od ministara po mišljenju građana treba napustiti Vladu?

Ako promatramo samo one koji žele rekonstrukciju Vlade, prvi na listi je Tomislav Ćorić, čiji odlazak želi 73 posto birača. Slijedi Boris Milošević, 67 posto ispitanika želi da napusti Vladu. Tu je i Mario Banožić čiji odlazak želi 62 posto ispitanika. Odlazak ministra Josipa Aladrovića želi 61 posto ispitanika. Vili Beroš je prije dvije godine bio heroj, a sada njegov odlazak želi 58 posto ispitanika. Davor Božinović dijeli istu sudbinu, sada ga u Vladi ne želi 53 posto ispitanika. Ivan Malenica je ministar čiji odlazak želi 51 posto ispitanika.

Marija Vučković je u zlatnoj sredini, no i njezin odlazak želi 50 posto građana. Odlazak šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana želi 49 posto ispitanika, a 46 posto želi da iz Vlade ode Radovan Fuchs. Za odlazak Tome Medveda zalaže se 38 posto građana, a odlazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek želi 37 posto građana. Odlazak Nataše Tramišak želi 32 posto građana.

I zlatni trojac na kraju, čiji odlazak najmanje žele građani su Oleg Butković, njegov odlazak zaziva 28 posto građana, odlazak Zdravka Marića također želi 28 posto ispitanika, a Nikoline Brnjac samo 25 posto.

Premijer Plenković mora znati da većina njegovih birača želi da iz Vlade odu Beroš, Banožić, Milošević, Aladrović i Ćorić.

Većina građana smatra i predsjednika Vlade odgovornim što je neki ministar pod istragom. To smatra 62 posto ispitanika, a da je samo ministar odgovoran misli njih 35 posto, ne zna 3 posto.Gotovo referendumski 91 posto građana misli da ministri ne smiju biti u Vladi ako je protiv njih otvorena istraga, a samo 6 posto misli suprotno, dok 3 posto ne zna.

Ovdje je jedan zanimljiv podatak, više od 90 posto birača svih stranaka misli da ministri pod istragom ne mogu biti u Vladi. Smatra to i 84 posto birača HDZ-a.