NOVE PRIJEVARE: Policija opet upozorava građane, posebno one starije

Policijska uprava zagrebačka objavila je novo upozorenje građanima zbog učestalih prijevara. Ovaj put je riječ o osobama koje se lažno predstavljaju kako bi se domogli novca.

“Jučer, 14. listopada oko 16 sati na Peščenici u Sachsovoj ulici, dvojica su nepoznatih počinitelja došla do stana 79-godišnjakinje, lažno se predstavili se kao službene osobe te od nje zatražili provjeru novčanica koje ima. Nakon što je 79-godišnjakinja povjerovala u njihovu lažnu priču predala im je nekoliko desetaka tisuća kuna”, objavila je policija.

Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Savjeti građanima

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:

– spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,

– samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično), savjetuju iz policije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!