NOVE PRIJETNJE: Teroristima ISIL-a treba veliki zalogaj – hoće li izvesti napad u Britaniji?

westminster, parlament, london, big ben

Visoki dužnosnik britanske antiterorističke službe upozorio je kako borci ISIL-a žele izvesti “velike i spektakularne” napade na Veliku Britaniju i općenito se obračunati sa zapadnim načinom života.

Prijetnje terorističke organizacije takozvane Islamske države, koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, svakim se danom mijenjaju i rastu kako oni gube negdje na vojnom polju, upozorava Mark Rowley iz londonske policije.

Zato bi ISIL-u odgovaralo da negdje ponove onakav napad kakav su izveli u Parizu kada je ubijeno 130 ljudi. “Teroristička grupa ima velike ambicije izvesti ogromne i spektakularne napade”, rekao je Rowley.

Najveća prijetnja ISIL-a je radikalizacija mladih Britanaca putem interneta kao i opasnost da će oni koji su se borili u Siriji i Iraku po povratku u domovinu izvesti napade – upozoravaju britasnke sigurnosne službe.

U Siriju je, prema procjenama, otputovalo oko 800 britanskih državljana, a mnogi od njih baš zato bi se pridružili ISIL-u otkako je u toj zemlji izbio građanski rat.

Rowley misli kako su nedavna uhićenja pokazala da ISIL mijenja metodologiju djelovanja. Odjednom je u sjevernu Europu počeo slati borce koji su već prošli vojnu obuku i rukovanje oružjem.

 

Podsjećamo kako je britanska policija spriječila niz napada u 2015. godini. Privedeno je mnogo više osoba nego godinu dana prije, objašnjava Rowley.

Zanimljivo da je među njima značajan broj žena i osoba mlađih od 20 godina.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!