NOVE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA: U Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti

Pojačava se strah od koronavirusa. U Italiji raste broj žrtava, a Hrvatska je podigla stupanj pripravnosti i uvela nove mjere. Za učenike iz Splita, Omiša i Pule koji su boravili u Italiji, procjenjuje se da je rizik prijenosa virusne infekcije izuzetno nizak.

Izvor: Media servis

Vrlo je vjerojatno da će koronavirus doći u Hrvatsku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Objasnio je da će krizni stožer djelovati u dva pravca – sprječavati ulazak virusa u Hrvatsku i kada se virus pojavi – reagirati na pravi način i ograničiti mu širenje.

“Na početku bih želio naglasiti, upravo zato da smirimo javnost, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika ove bolesti, uzrokovane koronavirusom doista blaga, stoga ne treba dizati paniku.”

Tijekom noći uveden je zdravstveni nadzor u samoizolaciji, koji vrijedi za osobe koje dolaze iz pokrajina Veneto i Lombardia u Italiji, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

“Sada već znamo da će se mjere odnositi i na pokrajine Emilia-Romagna i Pijemont.”

Nadzor funkcionira tako da granični sanitarni inspektor, osobama koje dolaze iz kritičnih talijanskih regija izdaje rješenje o nadzoru i obavještava područnog epidemiologa, koji sljedećih 14 dana provjerava zdravlje tih osoba. Ako se kod osobe na granici primijete simptomi bolesti, odmah će biti izolirana te će se provjeriti je li zaražena. Uvedena je i mjera karantene za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, dodaje Capak.

“Sada smo tu karantenu proširili na one koji se vraćaju iz područja koja smatramo zaraženima, a ne mogu se staviti u samoizolaciju kod kuće, odnosno imaju kod kuće nekoga tko će biti s njima u kontaktu. Krizni stožer razmatra proširenje karantene. U ovom momentu je ona na lokaciji Infektivna klinika u Zagrebu.”

U Hrvatsku se iz Italije vratilo i pedesetak učenika srednjih škola iz Omiša i Splita kojima je izdano rješenje o nadzoru, rekao je ministar Beroš. Procjenjuje se da je rizik prijenosa virusne infekcije za te učenike izuzetno nizak.

“Što znači da oni mogu pohađati školske aktivnosti, to je jučer s aspekta struke jasno dogovoreno. Čujem da je bio neki slučaj s učenicima u Puli, gdje je lokalni epidemiolog postupio drugačije i odredio karantenu. To nije bila naša uputa, ali dozvoljavamo svakome na terenu da ovisno o svom promišljanju odredi drugačije mjere.”

Beroš je odgovorio na pitanje – ima li smisla nositi zaštitne maske? “Maskica kao takva ne služi u preventivne svrhe. Znači maskica neće nekoga tko je zdrav spriječiti da oboli. Maskica je eventualno korisna za bolesnike koji na taj način priječe širenje virusa. Nije preporuka ni Svjetske zdravstvene organizacije nositi maske.”

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, Bernard Kaić objasnio je kako se okolina treba ponašati prema osobama koje su u kućnoj izolaciji.

“Ako je moguće smanjiti bliski kontakt s ukućanima, ako nije – to je rizik koji se mora prihvatiti. Ne možemo svakoga tko dođe iz Italije stavljati u karantenu i odvajati od obitelji.”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala je preporuku školama da se otkažu sva putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.

“Pratimo situaciju, svjesni smo rizika, ali mislimo da je dovoljno da u ovom trenutku zaustavimo na mjesec dana ova putovanja. Naknadno ćemo davati dodatne upute. Što se tiče povratka naših učenika koji su bili u Italiji, situacija je jasna, oni se svi prate, nema mjesta histeriji ili lošim prognozama.”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je preporuku građanima da izbjegavaju odlazak u pokrajine Veneto i Lombardia.

Komentiraj