NOVE MJERE: Maske obvezne u kinima, crkvama… ograničavaju se okupljanja

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba”, rekao je na današnjoj pressici čelnik Stožera ministar Davor Božinović.

“Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Također, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi.

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović, kako prenosi N1.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto popunjenosti tribina. Na otvorenom je taj broj 40 posto”.

Maske će, kaže Božinović, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…”Također, pojačala bi se uporaba maski te bi bila obveza bez obzira na posjedovanje COVID potvrde i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama, te sjednicama predstavničkih tijela.

Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće. Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost.

Glavni cilj je usporavanje, nije realno govoriti o tome da se s mjerama može spriječiti širenje omikron-varijente. Činit ćemo sve kako bi usporili širenje i time dali prostor zdravstvenom osoblju da se organiziraju i da svi koji trebaju dobiju zdravstvenu zaštitu, rekao je Božinović.

Nove se mjere primjenjuju od ponedjeljka.