NOVE KAMERE U ZAGREBU: Bandić će tražiti izmjenu zakona protiv grafitera

Milan Bandić

Proširen je sustav videonadzora u Gradu Zagrebu. Danas je u rad pušteno 69 novih kamera. Zagreb je sada premrežen s 354 kamere na čak 118 lokacija. Njihova uloga je prevencija, a ne kažnjavanje, ponavlja gradonačelnik Milan Bandić:

“Naša ideja je bila da povećamo sigurnost građana i da napravimo reda. Jedino što nismo imali na umu, je nabijanje hrvatske blagajne i ulazak u privatnost ljudi. To je suština cijele filozofije,” rekao je Bandić. Idejni projekt videokamera počeo je 2009. godine, no prvih 225 kamera postavljeno je 2011. godine. Iste su stajale 16 i pol milijuna kuna. Druga tura kamera postavljena je 2014., a to je gradski proračun stajalo 4 i pol milijuna kuna, isto koliko i ovih 69 novih kamera. Novac nije uzalud potrošen, ponavlja Bandić:

“Sve ove novce koje smo investrirali je trostruko vraćeni novac, jedan ljudsmki nokat vrijedi od 354 kamere instalirane na 118 lokacija u gradu Zagrebu. Nisu to mali novci, ali je to točno,” kaže Bandić. Cilj nije da se na račun kamera uberi novčane kazne od građana. No red se mora znati, osobito kod prometa u mirovanju. No neće kamere nadizrati samo nestašne vozače:

“Sigurnost naših sugrađana povezane su s PP zagrebačkom i treće ove kamere što nam daju da u svakoj situaciji možemo spriječiti kriminal. Uzastopno ponavljanje kriminaliteta je posljednjih godina smanjeno u zadnjih šest-sedam godina.” priznao je Bandić i jedan poraz – i to onaj protiv vandalskih grafitera. Vjeruje da će im s povećanjem broja kamera, ali promjenom zakona stati na kraj. U cijelu priču namjerava uključiti i “Markov trg:

“Da idemo prema vladi u izmjeni zakona, kao što su napravile skandenske zemlje. Kazna, tata i mama plate cijelu fasadu tko nacrta Pinokija na novoj fasadu, ne prebrisati da se vide tri fleke, nego cijelu fasadu. Pa se sjedne na doghodak, pa sinu umjesto škole u Londonu plate fasadu. Mi to ne možemo bez izmjene zakona. Riješit ćemo to.”Tamo gdje su postavljene kamere, šaranje po novim fasadama smanjeno je za 95 posto, tvrdi Bandić. Drastično je pao i broj prometnih prekršaja na onim lokacijama gdje snimaju zagrebačke kamere, napominje Mate Kraljević iz sektora komunalnog i prometnog redarstva:

“Od kada smo krenuli, policija je izuzela iz naših kamera tri tisuće slika ili detalja koje su njima poslužili za razotkrivanje kaznenih djela. Policija može u realnom vremenu pratiti što se događa na tih 118 lokacija tako da preveniramo da se nešto u gradu ne dogodi,” kaže Mate Kraljević. Poznato je da su na zagrebačke kamere spojene SOA te sve službe hitne intervencije u gradu.

Zahvaljujući “oštrom oku Big brother-a” dolijali su i oni koji su neovlašteno odlagali otpad na divljem odlagalištu u Ježdovcu. U prvih mjesec dana na djelu je uhvaćeno 40 počinitelja, koji doduše nisu kažnjeni, već su po Bandićevom uputstvu pozvani na informativni razgovor u gradski ured. Uskoro bi, prema Kraljevićevim riječima, trebala biti dovršena i Strategija prema kojoj više neće biti moguće nigdje u gradu postaviti kameru, bez da ona nije tehnički tako opremljena da se putem nje mogu umrežiti sve službe u gradu koje se bave sigurnošću građana, javlja Media servis.