NOVE CIJENE GORIVA: Najavio ih je premijer Plenković – evo kako izgledaju

Otkako je Vlada stavila šapu na cijene goriva vozači svakoga ponedjeljka iščekuju što će vladajući odlučiti.

Vladajući su o svemu opet odlučivali telefonom, a nove cijene je obznanio na pressici premijer Andrej Plenković:

“Danas je održana telefonska sjednica vlade, ponovno je za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, plavi dizel ostao je zamrznut”, rekao je.

“Sukladno donesenoj Uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa 7 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan – butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu”, priopćeno je iz Vlade.

Nadalje, navodi se da je nova cijena benzina 10,49 kuna, što je 9 lipa jeftinije od dosadašnje cijene, a nova cijena dizela 12,19 kuna po litri, odnosno 10 lipa jeftinije nego dosad.

Plavi dizel stoji 8,49 kuna po litri, odnosno 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike, što je porast za 30 lipa po kilogramu, te 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.“Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce”, istaknuli su iz Vlade.

Kao i uvijek cijene vrijede od ponoći s ponedjeljka na utorak.