NOVAKOVIĆ O KARAMARKOVOJ TUŽBI: ‘Povjerenstvo će nastaviti postupati kao do sada‘

Ustavni sud uvažio je tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja ga je natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

Izvor: Media servis

Zbog ove odluke Povjerenstvo, ubuduće, možda neće moći donositi odluke da su dužnosnici bili u sukobu interesa ili pak povrijedili načela djelovanja.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 2016. je donijelo odluku da je Tomislav Karamarko bio u potencijalnom sukobu interesa jer je sudjelovao u raspravama o sudskim sporovima koje je Hrvatska, vezano uz INA-u, vodila s MOL-om. Povjerenstvo je konstatiralo da je povrijedio načelo poštenog postupanja jer je prešutio da njegova supruga Ana posluje s lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

No, većinom glasova na sjednici Ustavnog suda, uvažena je Karamarkova tužba, ukinute su presude Visokog i Upravnog suda te se predmet vraća na Upravni sud. Kakve su potencijalne opasnosti za Povjerenstvo zbog ove odluke znat će se u petak kada stigne obrazloženje, istaknula je aktualna šefica Povjerenstva Nataša Novaković.

„Dakle iz ovog što se vidi iz zapisnika, naša odluka nije ukinuta nego je vraćena na Upravni sud što znači da mi i dalje postupati kao i do sada“, objasnila je Novaković.

Tadašnja predsjednica Povjerenstva, sada šefica stranke START Dalija Orešković na Facebooku je napisala da se opravdano sumnja da ovom odlukom Ustavni sud stvara i nameće pravni okvir u kojem će premijer i njegovi ministri, u postupcima koji se vode protiv njih, biti oslobođeni svake odgovornosti. Vraća li se dokument na doradu zbog pokojeg zareza, ne mijenja meritum stvari, komentirao je SDP-ovac Gordan Maras:

“Kada si političar ne možeš imati člana obitelji povezano sa stranom s kojom je država u sporu. Ne možeš s jedne strane biti odgovoran za državu, a s druge strane da je član tvoje obitelji poslovno povezan s onim s kojima si u sporu i za to ostvaruju određene prihode.”

Zabrinjavajuće je da aktualna Vlada svojim kumskim vezama i raznoraznim pomagačima pokušava na sve načine osakatiti sva neovisna tijela zadužena za borbu protiv korupcije, smatra SDP-ovac Željko Jovanović.

„Jedino pozitivno u ovoj odluci Ustavnog suda, koja se očito dugo kuhala, je da nisu ukinuta načela djelovanja. Ako to bude smjer jer se čini da je to bio cilj dijela Ustavnog suda kumski povezanih s Vladimirom Šeksom u obrani aktualnog premijera, ako bi se ukinula načela djelovanja dužnosnika u zakonu o sprječavanju sukoba interesa, onda taj zakon više ne bi trebao postojati i bio bi mrtvo slovo na papiru. To bi značilo da dužnosnici, pogotovo ovi iz HDZ-a okovani sukobom interesa, mogu raditi što god žele“, dodao je Jovanović.

Zasluge nisu bile samo Orešković i Povjerenstva, podsjetio je MOST-ovac Nikola Grmoja.

“MOST je prije toga donio odluku da Karamarko ne može ostati potpredsjednik Vlade zbog veza s Jozom Petrovićem, zbog tvrtke njegove žene koja je imala određene poslove s MOL-om i smatrali smo da je on u sukobu interesa te da ne može odlučivati o samom slučaju IMA-MOL“, rekao je Grmoja.

Zbog bivšeg šefa stranke u HDZ-u sretni. Stevo Culej: “Izuzetno mi je drago što je gospodin Tomislav Karamarko dokazao svoju nevinost.“

Sada je upitno hoće li Povjerenstvo moći nastaviti donositi odluke da su dužnosnici bili u sukobu interesa, ili pak povrijedili načela djelovanja.

Komentiraj