NOVAC ZA ODVOJENI ŽIVOT: Evo kako zastupnici i uopće dužnosnici dolaze do “džeparca”

Posljednjih dana u javnosti je izazvalo posebnu pozornost kako pojedini saborski zastupnici dodatno zavlače ruke u džepove građana, pa donosimo kako se točno dodjeljuju naknade za odvojeni život.

Na stranicama Sabora u Pravilniku stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče puke birokratske stavke – one o prebivalištu, piše N1.

Naime, prema tom zakonu, pravo na naknadu za odvojeni život “ima zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji”.

Ta naknada iznosi 1.000 kuna i “isključuje pravo zastupnika na dnevnice za dan dolaska i povratka i povratka sa zasjedanja odnosno sa sjednice radnog tijela ili kluba zastupnika”.

Kako stoji u saborskom dokumentu, zastupnik naknadu za odvojeni život ostvaruje na osobni zahtjev sukladno ispunjenom Zastupničkom upitniku, a rješenje donosi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, nakon obavijesti tajnika Sabora o osiguranom smještaju u Zagrebu. Ukoliko zastupnik pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje sukladno točki II. stavku IV. Odluke Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora rješenje donosi po danoj Izjavi zastupnika o osiguranom smještaju u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, piše u pravilniku.