NOVA UZBUNA: Klimatske promjene prijete i ekonomiji – svijet u siromaštvu

klima, suša

Nova uzbuna koju su digli ekonomisti glasi: Klimatske bi promjene, ne učini li svijet nešto, mogle strašno smanjiti financijsku vrijednost posjeda za gotovo 2,5 bilijuna dolara.

To su tek prve procjene, o kojima piše Guardian, koji navodi kako bi se gubici mogli popesti i do 24 bilijuna dolara, ili čak 17 posto svjetske imovine, te jako ugroziti svjetsku ekonomiju.

Neka istraživanja pokazuju kako se financijski sektor trudi i nastoji klimatske promjene držati ispod limita opasnosti, koji je dogovoren na razini svijeta.

Po tim blažim mjerilima vrijednost financijske imovine pala bi za 315 milijardi dolara, pa čak i onda kada je uključeno smanjenje emisije štetnih plinova.

Voditelj studije, prof. Simon Dietz s Londonske škole ekonomije o svemu kaže:

“Naše istraživanje govori svim investitorima na duge staze da nam je bolje u svijetu s malo ugljičnog dioksida.”

Šteta je naravno, što napominje i prof. Dietz, što investitori ove informacije ne uzimaju dovoljno u obzir, iako im takva istraživanja znanstvenika i drugih stručnjaka mogu biti od velike koristi.

U analizi se kaže kako bi najveći gubici bili uzrokovani izravnim uništavanjem imovine, povećanjem učestalosti ekstremnih vremenskih prilika, kao i umanjenjem prihoda onih koji su pogođeni visokim temperaturama, sušom i drugim klimatskim utjecajima.

Upozorenje ide i u svezi štetnosti investiranja u ugljen i plin nakon 2017. godine.

Podsjećamo kako su na veliki rizik od klimatskih promjena na globalnu ekonomiju već upozorili Svjetska banka i Engleska banka, ali i lideri zemalja G20. gdje je okupljeno 20 najmoćnijih ekonomija na svijetu.

I oni su zatražili da se naprave istraživanja dugoročnog utjecaja klimatskih promjena, jer je zaključeno kako su najveća globalna prijetnja u ovoj godinu baš klimatske promjene.