NOVA TABLETA ZA POBAČAJ: Evo što o njoj kaže struka

Ženama u Hrvatskoj od sada je dostupan medikamentozni pobačaj, bez obzira na to radi li se o namjernom ili medicinski uvjetovanom prekidu trudnoće.

Izvor: Media servis

I dok udruge dostupnost tablete smatraju velikim napredkom za reproduktivno zdravlje žena, stručnjaci su suzdržaniji.

Medikamentozni prekid trudnoće do sada je bio dostupan samo Rijeci i Puli te u nekim privatnim poliklinikama. Ovo je velika stvar za reproduktivno zdravlje žena, rekla je Daniela Drandić iz udruge RODA.

“To je iznimno važno jer je taj lijek dokazan kao siguran, dugo se koristi u drugim zemljama, puno su manje šanse za komplikacije i infekcije nakon namjernog ili spontanog pobačaja i samim time ženama će biti otvorene druge mogućnosti za dovršetak trudnoće”, rekla je Drandić.

Priča o bolnim kiretažama bez anestezije, kakve su u javnost izašle nakon akcije Prekinimo šutnju, sada bi trebalo biti manje, smatra Drandić.

“Kirurški zahvati će se manje raditi, samim time će potreba za bolničkom anestezijom biti manja. Dakle dostupnost medikamentoznog pobačaja će poboljšati mogućnosti da žene biraju kakvu vrstu dovršetka trudnoće žele i moći će bolje kontrolirati načine na koji će smanjiti bolove u tom postupku.”

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, dostupnost tablete tek je kratko prokomentirao. “Žao mi je za svako, takozvano, mučno iskustvo žena koje su imale. Tablete su nešto o čemu treba razgovarati sa strukom, ginekolozima, one će biti dostupne u zdravstvenim ustanovama”, rekao je Kujundžić.

Ginekolog Dubravko Lepušić pozdravlja dostupnost tablete na tržištu, ali upozorava da situacija ipak nije idealna. “Postupak je jednostavan utoliko što uzmete tabletu, ali s druge strane i nije baš jednostavan jer imate bolove, imate krvarenje.. Kako je svaka žena laik, ona ne zna je li sve izašlo van pa onda svaki dan ili svaki drugi dan hodočasti kod ginekologa da vidi je li to to ili nije”, objašnjava Lepušić.

Lepušić napominje kako dostupnost tablete ne znači da će žena sve moći obaviti sama.”I tableta ide, ne samo pod savjetom, nego i pod kontrolom liječnika. Nema varijante da uzmete tabletu kao aspirin pa s njom provodite dane u samoći. To mora biti pod kontrolom, tako je to svugdje u svijetu.

“Najvažniji uspjeh dostupnosti tablete za pobačaj je u tome što postoji mogućnost izbora, zaključuje Lepušić. “Informirani pristanak danas je osnova medicine, to je ono što na neki način nedostaje u Hrvatskoj, o čemu se ne govori. Dakle autonomnost pacijenta i njegova osobna odluka što će napraviti o sebi, ali nakon što dobije informacije o postupku. S tim da on ima nakon toga pravo i na drugo, treće, peto mišljenje. To je ono što je napredak u odnosu na koju godinu ili, koje desteljeće”, kaže dr. Lepušić.

Komentiraj