NOVA STRATEGIJA: Cijepljenje po kućama, savjetovanje, drive-in cijepna mjesta…

Koronabrojke u našoj zemlji posljednjih su dana u silaznoj putanji. Tako danas imamo 7578 novih slučajeva zaraze kada se zbroje PCR i BAT testovi, što je pad od 36 posto  u odnosu na prošli tjedan. A pad je vidljiv i u interesu za cijepljenje.

Izvor: Media servis

Zbog toga su se sastali predstavnici HZJZ-a, HZZO-a i Ministarstva zdravstva kako bi razradili novu strategiju cijepljenja koju vam otkrivamo u prilogu koji slijedi.

Broj novozaraženih smanjuje se već 16. dan zaredom. No, to nije slučaj kod broja hospitaliziranih.2133 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, a 171 na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da je upravo broj hospitaliziranih najvažniji broj, a evo i zašto:

‘Jer ukazuje na opterećenost zdravstvenog sustava. S obzirom na utjecaj omikrona koji ne izaziva toliko inicijalno respiratorne smetnje, već dovodi u bolnicu i one starije osobe u bolnicu koje nisu cijepljene sa komorbiditetima, mijenja nam se taj pobol, omikron uzrokuje nešto drugačiju kliničku sliku stoga je meni u ovom trenutku osobno najvažnije koliko je osoba u jedinicima intenzivnog liječenja i na respiratoru”.

Plato cijepljenja je dosegnut. Odaziv posljednjih tjedana je poražavajuć. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ne smatra da su nadležni pogriješili u dosadašnjoj kampanji cijepljenja te najavljuje kako će stimulirati građane da to ipak učine.

”Sad ćemo zamoliti naše kolege koji cijepe na terenu da se naglasak stavi na savjetovanje. Sad smo odlučili da ćemo pojačati mobilne timove i da se svakome onome tko iz bilo kojeg razloga ne može doći na cijepno mjesto, da mu se dođe u kuću i da ga se cijepi. Također, dodatno ćemo pojačati i stimulirati da se napravi što više drive-inova da ljudi ne moraju izlaziti iz automobila”.

Za one kronične bolesnike koji dolaze u bolnice, zamolit ćemo bolnice da ih pitaju jesu li cijepljeni i da ih se cijepi u bolnicama tamo gdje postoje kapaciteti – dodao je šef HZJZ-a.

Mnogi su stava da je u tijeku sustavno stožeriranje nacije. Vladajući odbacuju svoju odgovornost za debakl oko cijepljenja, a otresao je Beroš i sve ostale insinucije koje dovode u pitanje rad Stožera.

”Ona floskula o nepovjerenju u Stožer jer donosi različite odluke ne stoji. Mi smo pustili struku da govori zadnjih mjesec, mjesec i pol dana, ne politiku, ne Capaka ili Beroša, nego struku. Imamo li pozitivnih rezultata? Nemamo”.

Floskula ili ne, brojke imamo kao dokaz. Dosad je 56,70% Hrvata zasukalo svoj rukav i primilo svoju dozu cjepiva. Po tom postotku debelo kaskamo za ostalim zemljama Europske unije. Capak je kazao da se nadaju da će se novom strategijom cijepljenja dostići 70-80 posto procijepljenih. Ambiciozno? Moguće. Uspješnija kampanja od prošle ? Tek ćemo vidjeti.