NOVA SAZNANJA: Od omikrona su bolje zaštićene boosterirane osobe

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je najnovija saznanja Europske agencije za lijekove (EMA) o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa. Najvažnije rezultate istraživanja za Media servis je navela Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

”Iako se pokazuje da je varijanta omikron zaraznija u odnosu na druge varijante koronavirusa istovremeno nanosi manji rizik od hospitalizacije i trenutačno se procjenjuje da predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

Rezultati ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron”.

Što ako ste primili dvije doze, a što ako ste dobili i booster?

”Podaci upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu. Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze”.

“EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti COVID-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva”, navodi HALMED.