NOVA PRIJETNJA SVIJETU: Zika virus sve se više širi – zbog komaraca djeca se rađaju s malim glavama

zita virus

Zika virus se nezaustavljivo širi. Objavila je to Svjetska zdravstvena organizacija. Virus je to koji izazivaju komarci, a uzrokuje razne poremećaje kod novorođene djece.

Za sada ne postoji lijek niti cjepivo protiv te bolesti. Simptomi infekcije nalikuju gripi s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije uboda komarca. Zika virus može ostaviti velike posljedice na fetus. Djeca se rađaju s mikrocefalijom – poremećajem zbog kojeg imaju abnormalno malu glavu, pa se mozak ne može normalno razvijati.

„Virus se širi vrlo brzo kroz obje Amerike pa bi trudnice trebale izbjegavati putovanje u te zemlje“, savjetuju i upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Posebno je loše stanje u Brazilu, a upozorenja se odnose i na Kolumbiju, Gvatemalu, Haiti, El Salvador, Francusku Gvajanu, Honduras, Martinique, Meksiko, Panamu, Paragvaj, Surinam, Puerto Rico i Venezuelu. Širenje virusa za sada ne prijeti Čileu i Kanadi.

U Brazilu je alarmantno stanje, pišu ondašnji mediji. Vrlo su blizu Olimpijske igre u kolovozu. Najavljuje se kako će mjesec dana prije biti kontrolirana sva mjesta i sva olimpijska postrojenja kako bi se spriječila navala komaraca, kojih, istina, u kolovozu ima najmanje.

Podatak kako je u 2015. godini registrirano više od 3.170 slučajeva mikrocefalije kod djece šalje opasno upozorenje, a zika virus diže na noge sve moguće stručnjake, kako bi se što prije pronašao lijek. (d. g.)