NOVA PRAVILA NOGOMETA: Predstavlja ih naš Zvone Boban

zvonimir boban

Zvonimir Boban prezentirao je tri nove ideje koje bi uskoro trebale biti implementirane u nogometnu igru. Dok je bio igrač, Boban je uvijek bio u prvom planu zahvaljujući svojoj igračkoj klasi. U mirovini, pak, i dalje je dio nogometnog svijeta, ali više radi kao čovjek iz sjene. Savjetnik je FIFA-ina predsjednika Giannija Infantina.

U razgovoru za njemački Bild najavio je ideje koje bi mogle ubrzo doći na tematsku raspravu i proći je vrlo lako.

Vratar neće morati odigrati loptu van kaznenog prostora kad je izvodi s linije peterca. Ako protivnik pritišće, a igrač pod presingom uđe u šesnaesterac i uzme loptu, vratarevo izvođenje gol-auta ponavlja se. To nema smisla. Zato će vratar moći odigrati svom suigraču unutar 16 metara, a protivnici će morati čekati izvan tog prostora. I smjeti će pritisnuti tek kad igrač primi loptu od vratara”, objasnio je bivši hrvatski kapetan prvo potencijalno pravilo te dodao:

“Igrači koji izlaze često teren napuštaju jako sporo, izmišljaju probleme da bi sačuvali vrijeme i prekinuli protivnički ritam dok se dovuku od centra do mjesta predviđenog za izmjenu. Sad će moći napustiti teren na bilo kojoj točki, a sudac će ih moći poslati do najbliže aut-linije”, prenosi njegove riječi Sportarena.

Tu je i treća stvar.

“Uvodimo žuti karton i za trenere i druge službene osobe. Dosad su treneri bili slani na tribine u slučaju prigovora ili neprimjerenog ponašanja. Žuti karton jasno će im poručiti da se moraju sabrati ili lete na tribine sljedeći put.”