NOVA OAZA REKREACIJE: Špansko oživljava moderniziranu verziju kupališta iz 19. stoljeća

Građani će se na bazenskom kompleksu Špansko-Oranice moći kupati, ići u saunu, jacuzzi, te uživati u tropskom slapu, gejzirima, vatrenim kupkama i mnoštvu inih kupališnih atrakcija.

Piše: Branimir Fagač

Godinama, točnije 5800 dana, stanovnici naselja Špansko slušaju opetovana obećanja gradske vlasti o izgradnji bazenskog kompleksa, no toliko željeno ‘osvježenje’ nikako da stigne.

Očajni, jer su, kako kažu, odgovornima u metropoli ‘zadnja rupa na svirali’, pokušali su baš sve, te su 2011. godine, čak organizirali potpisivanje peticije, kojom se traži upravo gradnja bazena.

No, kako sada stoje stvari, oko 25 000 duša kvarta koji konstantno raste, ipak će dosanjati svoje snove.

Naime, u Gradskoj četvrti Stenjevec uskoro bi se trebao graditi moderan bazenski kompleks površine od oko 7000 četvornih metara.

“Planirana je gradnja zatvorenog bazena oko GBP 5200 četvornih metara, koji će sadržavati brojne zabavne i ine sadržaje”, izvjestili su iz Gradske uprave.

Prema planu, to su ulazni prostor koji se sastoji od otvorenog i natkrivenog pristupnog prostora, vjetrobranskog prostora i ulaznog hola, sanitarija i garderobnih ormarića za građane.

Na prvom katu kompleksa nalazit će se ugostiteljski objekti (caffe i snack bar) s pogledom na bazen, te ‘tribine’ čiji je planirani kapacitet 300 gledatelja.

Športsko-rekreacijski bazen biti će dimenzija školjke 34×25 metara, dubine 2,2 metra, a mali edukacijsko-rehabilitacijski dimenzija 25×12,5 metara s kosim dnom, dubine od 0,7 do 1,35 metara.

Unutar kompleksa bit će i dvorana za korektivnu gimnastiku, balet i koreografiju, ritmiku, aerobik, borilačke športove, te sauna, fitnes centar s trim-kabinetom za potrebe plivača, a njome će se moći koristiti i građanstvo.

I najmlađi će posjetitelji ovoga velebnog kompleksa doći na svoje, jer ih tamo očekuje mnoštvo edukativnih aktivnosti i zabavnih sadržaja.

“Cilj nam je bio oživjeti ideju kupališta iz 19. stoljeća, no na moderniziran način, unutar zatvorenog i staklenog, osvijetljenog prostora u koji smo ugradili i vrtove postavljene uz vanjski rub zgrade, kaže kaže Ante Nikša Bilić, član prvonagrađenog tima iz projektnog studija ‘Ante Murales’.

Osim zadana dva glavna bazena, od kojih je veći namijenjen natjecanjima u plivanju, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i ronjenju, no otvoren za rekreativce, a manji je za učenje plivanja, arhitektonski je tim predložio i niz manjih kupališnih atrakcija poput jacuzzija, gejzira, blatnih, vatrenih i zvučnih kupki, tropskog slapa, tretmana vrućim kamenjem…