NOVA NESTAŠICA LIJEKOVA: Nekih neće u Hrvatskoj biti sve do rujna

Na hrvatskome tržištu lijekova već duže vremena nedostaje nekih vrsta antibiotika, posebno penicilina.

Farmaceutska tvrtka Belupo prijavila je nestašicu čak triju lijekova koji sadrže penicilin. To se dosad, u tako kratkom vremenu, nikad nije dogodilo.

Prijavljena je ovoga tjedna nestašica lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, praška za oralnu otopinu s djelatnom tvar fenoksimetilpenicilinkalij. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti na tržištu sve do 4. rujna.

U četvrtak je objavljeno da je na domaćem tržištu došlo do nestašice Belupova lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete, s djelatnom tvari amoksicilin-trihidrat kalijev klavulanat. Lijeka neće biti do 26. lipnja.

Belupo je izvijestio kako je došlo do nestašice poznatog lijeka Amoksicilin 1000 mg, tablete za oralnu suspenziju, amoksicilin-trihidrat. Nestašica je zbog problema u proizvodnji, a lijeka neće biti do 1. srpnja ove godine, piše Danica.hr.

Belupo je ovaj tjedan prijavio i nestašicu antimikotika, lijekova protiv gljivičnih infekcija. Lijeka Itrac 100 mg neće biti do ponedjeljka – zbog problema u proizvodnji.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!