NOVA ISTRAGA O SREBRENICI: Nizozemska želi znati je li netko od saveznika blokirao zračnu podršku

Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska ministrica obrane, naložila je novu istragu
Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska ministrica obrane, naložila je novu istragu

Institut za ratnu dokumentaciju (NIOD) iz Nizozemske, nakon 20 godina od genocida u Srebrenici ponovo će pokrenuti istragu o padu istočno-bosanske enklave.

O tome piše ‘Checkpoint’, list ministarstva obrane Vlade Nizozemske. Dnevni avaz podsjeća kako je prvi detaljni izvještaj NIOD-a objavljen 2002. godine i rezultirao je padom vlade premijera Wima Koka.

Povod za novu istragu NIOD-a, koju je naložila Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrica obrane, su intrigantni navodi izrečeni u tv-emisiji u programu ‘Argos TV’.

U dokumentarnom filmu tvrdi se da je nekoliko saveznika Nizozemske u dramatičnim danima u srpnju 1995. međusobno, iza leđa nizozemskih vlasti, tajno dogovorilo blokadu zračne podrške vojnicima DUTCHBAT-u u Srebrenici. Kao razlog je navedena, između ostalih otmica osoblja UN-a od strane vlasti bosanskih Srba na Palama.

“Nizozemska nije ništa znala o ovome, a NIOD želi u novoj istrazi dokučiti koji izvori i literatura su bili dostupni od objave prvog izvještaja 2002. godine, a koji bi se izvori još mogli koristiti.  Tek na osnovu toga će NIOD izraditi prijedlog o eventualno novim istragama, navodi u posljednjem siječanjskom broju list ‘Checkpoint’.

Istrazi se posebno raduju veterani nizozemskog  bataljona u Srebrenici okupljeni u grupu ‘Dutchbat 3’.

‘Nova istraga će napokon doći do prave istine. To je jako bitno pošto se ‘Dutchbat 3’ u proteklih 20 godina stalno prikazuje u negativnom kontekstu. Stvorena je slika da je ‘Dutchbat 3′ aktivno sudjelovao u genocidu’, rekli su predstavnici grupe na državnoj televiziji NOS.

Komentiraj