NOVA EU PRAVILA ZA PLAĆE: Jednaka primanja za žene i muškarce na istim poslovima

Zemlje članice Europske unije su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena..

Zakon o transparentnosti plaća pomoći će smanjiti jaz u plaćama između spolova i borbi protiv platne diskriminacije, piše u priopćenju Vijeća EU-a. Žene u EU-u trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dodaje se.

Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena.

Ako je razlika u plaćama veća od pet posto, piše Poslovni dnevnik, a ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje razlike u suradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće kada oglašavaju pozicije te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti.

Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće prema spolu, za one koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti.

U slučajevima platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakim plaćama nisu prekršena.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!