NAKON DRAME: Ubojstvo zaštitara nuklearke nema veze s terorizmom

nuklearka, belgija

Mediji javljaju iz Belgije novu dramatičnu vijest. Nakon terorističkog napada u Bruxellesu, nakon čega je uslijedila potraga za teroristima, ubijen je djelatnik sigurnosti nuklearne elektrane u belgijskom gradu Charleroiju, koji je udaljen pedesetak kilometara od Bruxellesa.

Čuvar nuklearke, kako javljaju mediji, ubijen je u četvrtak navečer dok je šetao psa, a njegova identifikacijska kartica za ulazak u elektranu je ukradena.

Iz policije se moglo doznati kako je to dodatno alarmiralo istražitelje, jer su bombaši samoubojice, braća Ibrahim i Khalid el-Bakraoui planirali napade na belgijske nuklearne elektrane i da je

uhićenje terorista Salaha Abdeslama ubrzalo njihove planove.

Belgijski je list “Derniere Heure”, pisao kako su braća postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Zanimljivo je i da snimka traje satima i da se na njemu vide svi detalji kretanja šefa belgijskog nuklearnog programa.

Snimka je zaplijenjena tijekom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Braća ElBakraoui, kako su pisali mediji, bili su jedini osumnjičeni za postavljanje kamere. Analizirajući cijelu snimku istražitelji su zaključili kako su teroristi imali na umu “ugroziti nacionalnu

sigurnost kao nikada do sada”.

Podsjećamo, kako je nakon napada u Bruxellesu bila i evakuirana nuklearka Tihange.

Sigurnost u dvije belgijske nuklearke Doel i Tihange sada je dodatno pojačana, pa ih čuva ih 140 vojnika. Pod nadzorom su i centar za istraživanja i kompanija koja se bavi medicinskim izotopima.

Na kraju se nakon bure o slučaju ubojstva zaštitara belgijske nuklearke oglasilo i lokalno tužiteljstvo.

Naveli su da u tom slučaju nema traga terorizmu, navodi TASS na čiji su zahtjev poslali očitovanje.

 

Komentiraj