NOĆNI MARŠ ŽENA: Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Noćni marš za prava žena u središtu Zagreba održava se sedmu godinu za redom.

Organizira ga Feministički kolektiv fAKTIV, ove godine pod geslom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

Uz poruku – “Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a odgovornost da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke”, povorka se, kao i svake godine, kreće od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića, Gundulićevom i Masarykovom ulicom do Zrinjevca.

Organizator poziva na zajedničko marširanje “za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu i koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima”.

“Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi ni u Saboru, ni na ulici, ni online, poručuje fAKTIV, javlja HRT.

Noćnom maršu priključit će se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, najavljeno je iz Grada Zagreba.

Foto: Screenshot/HRT

Riječanke marširaju s porukom “Borim se ko’ žensko”. Na trgu kod popularno zvanog Konta okupilo se, po slobodnoj procjeni zasad stotinjak žena. Još uvijek dolaze sve one koje će sudjelovati u ovom maršu. Za par trenutaka krenut će odavde put Trga bana Jelačića Korzom do Jadranskog trga, gdje će po završetku marša biti održan prigodan koncert.

Greta Grakalić Rački iz Udruge SOS poželjela je svima “sretan i borben 8. mart, Međunarodni dan žena”.

“Radna i socijalna prava su definitivno nešto što želimo naglasiti, no tu je i nasilje u obitelji. Hrvatska je treća zemlja Europe po broju ubijenih žena na 100 stanovnika. Podsjećamo da smo prošle godine imali 13 femicida u Republici Hrvatskoj i to je upravo jedan od razloga zašto danas marširamo”, istaknula je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!