NOĆAS POMIČEMO SATOVE: Dan će dulje trajati – što o tome kažu psiholozi

Noćas se mijenja sat čime započinje ljetno računanje vremena. Kazaljke se pomiču s 2 sata na 3, zbog čega će dan – dulje trajati.

Izvor: Media servis

Zašto nije zaživjela ideja o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena, što o posljedicama ove promjene kažu psiholozi, a što oni najmlađi – provjerite u minutama koje slijede.
Posljednja nedjelja u ožujku znači i pomicanje sata. Spavamo tako jedan sat kraće, ujutro imamo manje dnevnog svjetla, ali dan traje – dulje. Iako je ljetno i zimsko računanje vremena trebalo biti ukinuto na razini Europske unije, do toga još nije došlo zbog nesuglasica među zemljama članicama.

Podsjetimo i da je Vlada prošle godine donijela Uredbu o ljetnom računanju vremena koja vrijedi sve do 2026. godine. Koje sve nuspojave uzrokuje ova promjena u ljudskom ponašanju, ali i zdravlju pojasnila je za Media servis psihologinja Mirjana Soljačić.

“Primarno zapravo poremećaj spavanja i to u vidu količine i kvalitete sna s obzirom da ga organizam gubi. To može predstavljati veliki zdravstveni šok, a pogotovo kod populacije starijih osoba i onih koji imaju neku kroničnu bolest. Neka istraživanja pokazuju da upravo u danima i tjednima nakon pomicanja sata dolazi do povećanog broja prometnih nesreća, srčanih i moždanih udara upravo među tom populacijom.”

Osim samih fizičkih problema – važnu ulogu igra i naša psiha.

“Kada govorimo u kontekstu mentalnog zdravlja – javljaju se brojni poremećaji u raspoloženju, javljaju se depresivni i anksiozni simptomi. Međutim, promjena sata kao takva nije uzrok toga, već se te poteškoće događaju u obliku pogoršanja već postojećim problema i poteškoća. Tako da ako osoba ima već neke probleme, može osjetiti jače simptome, ali baš da je sama promjena sata kriva za to – o tome ne možemo govoriti.”

Na ovu promjenu moguće se prilagoditi i prije nego što nastupi i to u vidu postepenog ranijeg odlaska na spavanje, no psihologinja nam je pojasnila što još igra važnu ulogu:

“Prilagoditi neke aktivnosti poput prehrane, fizičke aktivnosti, vježbanja. Održavati druge zdrave navike, uredna higijena spavanja, stvoriti neko okruženje koje je ugodno i pogodno za spavanje bez nekih većih oscilacija između radnih dana i vikenda. Imati neku rutinu pred spavanje, izbjegavati kofein i ekrane što je danas sve veći problem jer je sve veći broj i djece, ali i odraslih izložen ekranima i društvenim mrežama.”

Što ljetno računanje vremena znači za njih, ispričali su za Media servis učenici drugog razreda Osnovne škole “August Harambašić”.

“To znači da su dani duži, a noći kraće, što idemo bliže ljetu. Onda možeš biti dulje budan, jer je dan i možeš manje spavati.”

“Da dolazi toplije vrijeme i da su noći kraće, a dani dulji.”

“Mislim da ćemo spavati kraće, jer se kazaljke mijenjaju pa će sve biti ranije.”

“Da će se u 3 ujutro kazaljke pomaknuti u sat unazad. Ja mislim da ćemo spavati dulje. Ili kraće. Ne znam. Kraće ćemo spavati.”

Upravo tako – u ovoj noći tako spavamo kraće, a onda je na nama da se što prije vratimo u normalan ritam funkcioniranja. Za kraj dodajmo i da paljenje i gašenje svjetala na vozilima nije regulirano promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena, već datumskim razdobljem od 1. studenog do 31. ožujka. Zbog bolje učinkovitosti, vožnja s upaljenim svjetlima preporuča se za sva vozila u prometu, dok vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla cijelu godinu.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 29. listopada, a do tada nam ne ostaje ništa drugo nego uživati u suncu i svjetlosti!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!