NOBILO POTVRDIO: Predsjedniku predajemo potpise i molbu za pomilovanje Perkovića i Mustača

Odvjetnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, Anto Nobilo, za Media servis je potvrdio kako će u utorak predati potpise podrške i molbu za njihovo pomilovanje predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Dok služe kaznu od 30, odnosno 40 godina zatvora u Glini, pomilovanje predsjednika države posljednji im je pravni lijek za odlazak na slobodu.

Pomilovanje predsjednika jedina je karta za slobodu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nekadašnje visokopozicionirane dužnosnike bivše jugoslavenske tajne službe, koji su na sudu u Munchenu 2016. godine osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi – Perković i Mustač žrtve su neujednačenosti hrvatskog i njemačkog zakonodavstva.

“Hrvatski sud donio je pogrešnu odluku jer je primijenio Kazneni zakon koji je sada na snazi, a nije primijenio opći dio sadašnjeg Kaznenog zakona koji kaže da treba primijeniti zakon koji je bio važeći u vrijeme izvršenja djela, a ako je došlo do promjene zakona, onaj koji je najblaži za počinitelja. Dakle, zbog neusklađenosti pravnog sustava Hrvatske i Njemačke Perković i Mustač su se našli u škarama”, tvrdi Nobilo.

Problem leži u tome što ih je Hrvatska 2014. izručila Njemačkoj, pod uvjetom da se vrate na izdržavanje kazne. Da su kaznu izdržavali u Njemačkoj, nominalna kazna trajala bi im, kao strancima, 7 i pol godina uz uvjet protjerivanja. S obzirom na to da su se vratili u Hrvatsku gdje doživotna kazna ne postoji, ovdje su osuđeni na 30, odnosno 40 godina zatvora, stoga nemaju pravo niti na uvjetnu kaznu. Pravni mehanizam za ispravljanje ovakve situacije ne postoji, izuzev toga da ih pomiluje predsjednik Zoran Milanović osobno, poručuje Nobilo za Media servis.

“Njegova je zadnja. Iako je on rekao u principu da neće nikoga pomilovati, to ne znači da nikad pod nikakvim okolnostima neće pomilovati, jer da je odluka bila donesena da se ukine institut pomilovanja, onda bi valjda krenula neka inicijativa prema Saboru.”

Službeni zahtjev koji Nobilo mora poslati Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje ga onda prosljeđuje predsjedniku Milanoviću, pratit će i pismo koje su potpisali hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljevac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, kao i potpredsjednik Udruge Veterani Domovinskog rata i antifašisti, Luka Džanko.

“Podaci koje smo dobili od Perkovića bili su ključni za uspjeh”, objasnio je Džanko za Media servis.

“Ja sam bio zapovjednik u Bljesku i podatke koje sam dobio od Perkovića preko admirala Domezeta su bili vrlo bitni i ključni da uspijemo i oslobodimo zapadnu Slavoniju. Samo iz vojničkih i operativnih razloga.”