NOBILO O SLUČAJU AGROKOR: Nema druge nego da se slučaj vrati u fazu istrage

Knjigovodstveno-financijsko vještačenje KPMG-a Poljska izbacit će se iz spisa u slučaju Agrokor odlukom Visokog kaznenog suda.

Izvor: Media servis

Time je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu kako je ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna – nezakonit.

Za odvjetnika Antu Nobila to je očekivana i jedina prava odluka.”Visoki kazneni sud zauzima stav da je hrvatski KPMG proveo vještačenje, a Ismet Kamal je na temelju njihovih podataka jednostavno napravio zaključak. To se vidi i na broju sati koji su iskorišteni. Državno odvjetništvo u Zagrebu je to znalo, a to je pokrilo jednim posebnim ugovorom i na taj način je stvorilo nezakonit dokaz.”

Rekao je za Media servis i objasnio što to znači za slučaj Agrokor.

“To znači da se istraga mora vratiti na početak jer ovakvi slučajevi u kojima se radi o kaznenim djelima izvršenim u oblasti financija, ne mogu se dokazati ako nemate financijsko vještačenje. Nema druge nego da se ovaj slučaj vrati u istragu i da se provede jedno zakonito vještačenje pa ćemo tek onda vidjeti kakve podatke ćemo dobiti.”

Podsjetimo, Državni odvjetnik je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016. Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je utvrdio da je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu o prijedlozima za izdvajanje dokaza iz spisa u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu.