NOBEL ZA MIR: Borcima za ljudska prava iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije

Ovogodišnja Nobelova nagradu za mir ide u ruke bjeloruskog aktivista i organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Rusije, Memorial i Centar za građanske slobode iz Ukrajine.

Izvor: Media servis

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade objavio je ovogodišnje dobitnike nagrade za mir. Nagrađen je bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Bialiatski, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinski Centar za građanske slobode.Bjeloruski aktivist Bialiatski se nalazi u zatvoru u Bjelorusiji i čeka suđenje, a od 1996. i Lukašenkova udara na prosvjede vodi organizaciju za zaštitu ljudskih prava i promiče slobode.

Ruska organizacija Memorial jedna je od najstarijih i godinama se bori za ljudska prava u Rusiji, a zatvorena u prvim mjesecima putinove operacije u Ukrajini.

Ukrajinski Centar za građanske slobode djeluje od 2007. godine kao centar za potporu borcima i aktivistima u post sovjetskom prostoru.

Kako je rekla Berit Reiss-Andersen, šefica norveškog odbora ovogodišnju nagradu ne treba gledati kao odgovor Putinu osim što njegova vlast predstavlja autoritarnost koja guši ljudske slobode.