NJEMAČKI REKORDI: Zaposlenih 45,2 milijuna – i dalje traže radnike

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Broj nezaposlenih u Njemačkoj je u listopadu pao na 2,2 milijuna. To je najmanji broj od njemačkog ujedinjenja.

Stopa nezaposlenosti se smanjila na 4,9 posto i time je prvi put ispod pet posto – otkako statistike vodi Savezna agencija za rad. Broj nezaposlenih se u odnosu na rujan smanjio za 53.000, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine – za 185.000.

Stručnjaci smatraju da je sve to posljedica sezonskog razvoja situacije, jer se poslije ljetne pauze zapošljava više ljudi. Tržište rada profitira i od dobre gospodarske situacije u zemlji. Doduše, perspektive mnogih firmi su se malo pogoršale zbog nesigurne situacije na međunarodnom planu, piše Deutsche Welle.

Više od 45 milijuna zaposlenih

Prema indeksu Agencije za rad, ljudi u Njemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikad. Potražnja za radnom snagom je posebno velika na području informatike i komunikacija, u trgovini i građevini. Nešto manje radnika nego inače se traži u logistici i skladištima.

Agenciji za rad je u listopadu prijavljeno 824.000 slobodnih radnih mjesta – što je 44.000 više nego prošle godine. Broj zaposlenih je u rujnu ove godine iznosio 45,18 milijuna – što je 39.000 više nego u rujnu. A u odnosu na prošlu godinu ima 561.000 zaposlenih više.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!