NJEMAČKA ŠEFICA DIPLOMACIJE: Spremni smo za brzi proces ratifikacije Švedske i Finske u NATO

Nakon što je turski predsjednik Erdogan rekao kako njegova zemlja neće podržati planove Švedske i Finske o pridruživanju NATO savezu, mišljenje se ipak promijenilo.

Izvor: Media servis

S druge strane, Njemačka odlučno podupire ulazak Finske i Švedske u taj vojni savez.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavusoglu poručio je sa sastanka šefova diplomacija čelnica NATO saveza da je moguće pridruživanje Švedske i Finske NATO savezu tema oko koje trebaju razgovarati. “Velika većina turskog naroda je protiv ulaska tih zemalja koje podupiru terorističku organizaciju PKK Radnička stranka Kurdistana i oni od nas traže da zaustavimo njihovo pristupanje”, objasnio je Čavusoglu te dodao:
“No, to su pitanja o kojima, naravno, trebamo razgovarati s našim saveznicima u NATO-u i sa zainteresiranim zemljama.”

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Njemačka pripremila sve za brzi proces ratifikacije ukoliko se Finska i Švedska žele pridružiti NATO-u.

“Ako se odluče pridružiti, mogu se pridružiti vrlo brzo.”

Dodala je da se moraju pobrinuti da Švedskoj i Finskoj daju sigurnosna jamstva te kako ne smije biti prijelaznog razdoblja, odnosno sive zone, u kojem bio njihov status mogao biti nejasan. Ukrajinske snage nastavljaju s borbom protiv agresora što se prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi pokazalo uspješnim s obzirom da je ta služba objavila kako ruski napadi u području Donbasa značajno zaostaju. “U trenutačnim uvjetima, Rusija vrlo vjerojatno neće bitno ubrzati svoje napredovanje tijekom narednih 30 dana”, napisala je britanska služba u izvještaju na Twitteru.

Što se tiče stanja na terenu guverner regije Lavova Maksim Kozicki izjavio je da je Vojna infrastruktura na području Javoriva u zapadnoj Ukrajini pogođena. “Četiri neprijateljske rakete pogodile su jednu od vojnih infrastruktura u regiji Lavova”, rekao je Kozicki.