NIŠTA OD VEĆEIH PLAĆA U ZDRAVSTVU: Sindikati nezadovoljni i prijete štrajkom

Podijelite članak

Vlada i zdravstveni sindikati kreću u nove pregovore oko povećanja plaća u zdravstvu i to već u petak. Dogovorili su to na sastanku u ministarstvu zdravstva koji je održan nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Izvor: Media servis

Sindikati su razočarani i poručuju da planiraju štrajk.

Nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić je rekao da se razgovori nastavljaju i da je za petak zakazan novi sastanak između pregovaračkih odbora Vlade i sindikata. Na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditi kaže: “To ćemo sve razgovarati, ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo između ostalog o tome govoriti. Prostora ne mislim u financijskom smislu nego o tome će se razgovarati na sastancima.”

Na sastanku je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji je rekao da očekuje da će naći zajednički jezik. “Apsolutno ništa nismo o brojkama razgovarali, ali naravno da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi kao takvi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano. Naravno pregovori će trajati neko vrijeme razgovarat ćemo, vidjet ćemo koje su nam fiskalne mogućnosti, kolike su mogućnosti u državnom proračunu i ono što je realno, što možemo očekivati ja pretpostavljam da će do dogovora doći.”

Resorni ministar Milan Kujundžić vjeruje da će se dogovoriti do 31. listopada. “Nije ovo zapravo ništa, ovo je samo jedan timeout i mislim da će to sve biti u redu. Mislim da u konačnosti hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veće plaće ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj.”

Sindikati su razočarani sastankom. Predstavnica medicinskih sestara Anica Prašnjak: “Sindikati planiraju štrajk, prosvjede, akcije i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva, jer, smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo, ljudi nemaju nadu više u ništa i mi se moramo organizirati. Ovime poručujem građanima da očekuju veće liste čekanja iz svega, ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava.”

Sindikati poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je parafirano ranije – povećanje plaća, tri posto od 1. kolovoza pa četiri posto od 1. listopada.

Komentiraj