NIŠTA BEZ STRANIH RADNIKA: U Hrvatskoj će ih sljedeće godine biti 200.000

Više od 200 tisuća stranih radnika radit će u Hrvatskoj 2024. godine, a do 2030. svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti iz inozemstva, procjenjuje Hrvatska udruga poslodavaca u tjednom biltenu “Fokus tjedna”.

U prvih deset mjeseci ove godine izdano je 39 posto više radnih dozvola za boravak i rad nego lani, odnosno 147.301, od čega dvije trećine za rad u graditeljstva i turizmu, kažu poslodavci, kako javlja HRT. Iznose kako procjene govore da u Hrvatskoj radi od 80 do 100 tisuća stranih radnika, što je između pet i šest posto ukupne radne snage u ovoj godini.

Tvrde da je s obzirom na solidan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, za očekivati da će ukupan broj radnih dozvola iduće godine biti veći od 200 tisuća (ove godine između 170 i 175 tisuća), a ukupan broj stranih radnika mogao bi dosegnuti 400-500 tisuća do 2030. godine uz pretpostavku rasta BDP-a od oko dva i pol posto kroz idućih sedam godina.

U tom bi slučaju strani radnici činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

Poslodavci podsjećaju na HNB-ove analize koje se referiraju na demografske projekcije, prema kojima bi se stanovništvo u radno aktivnoj dobi (od 25- 64 godine) moglo smanjiti za dodatnih 400 tisuća u idućih 20 godina.

HUP-ove analize pokazuju da je zapošljavanje stranih radnika moguće pospješiti proširenjem liste deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno provesti test tržišta rada, kao i produljenjem trajanja dozvola za boravak i rad s jedne na dvije ili tri godine te sa šest na devet mjeseci za sezonske radnike.
Pojednostavljenje izdavanja radnih dozvola

HUP se zalaže za pojednostavljenje određenih administrativnih postupaka pri izdavanju radnih dozvola. Tako preporučuje uklanjanje obveze uzimanja dvostrukog davanja otisaka prstiju stranim radnicima koji produljuju trajanje dozvola za boravak i rad, s obzirom na to i da je ta obveza sporna i s aspekta Zakonika EU-a o vizama.

Značajno unaprjeđenje bila bi i kad bi policijske postaje digitalizirale postupak uručenja rješenja dozvole za boravak i rad, a bilo bi dobro i smanjiti retroaktivnu uplatu zdravstvenog osiguranja HZZO-u za posljednjih 12 mjeseci tijekom kojih strani radnici uopće nisu boravili u Hrvatskoj, kažu poslodavci.

Napokon, budući da strani radnici umjesto plave karte EU-a traže dozvolu za boravak i rad, uslijed čega je na čak godinu dana produljen rok za spajanje obitelji, smatraju da bi izdavanje plave karte trebalo ubrzati uz pomoć jačanja kapaciteta policijskih postaja i policijskih uprava, odnosno samog MUP-a.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!