NISAM JA MILAN BANDIĆ: Odgovorio je Tomašević na pitanje zašto nije otišao među radnike

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Uprava Holdinga danas sudu prijaviti nezakoniti štrajk radnika Čistoće, koji treći dan odbijaju izaći na ulice i odvoziti otpad, a sve je krenulo nakon što su tri radnika dobila otkaz jer su snimljeni da u isti kamion trpaju odvojeni otpad.

Izvor: Media servis

Na pitanje zašto nije došao među radnike, gradonačelnik je odogovorio:

‘‘Ja nisam Bandić, OK? Ja nisam Bandić koji je za svako zapošljavanje u Holdingu morao dati potpis, radilo se o čistačici ili o komunalnom radniku, svako zapošljavanje je moralo dobiti njegov potpis. Znači ja imam 340 gradskih ustanova i 20 gradska poduzeća. Nije poanta da ja upravljam sa svima njima sam, nego da to rade uprave i upravna vijeća‘‘.

Upitan do kad će trajati štrajk i hoće li sankcionirati radnike Čistoće, Tomašević je odgovorio:

“Nadam se da do takvih stvari neće doći. Vjerujem u razum. Prvi dan je bila spontana reakcija iz perspektive solidarnosti prema troje radnika i ja to mogu shvatiti. Rečeno je više puta da za to neće biti sankcija. Što se tiče od jučer, otkad je štrajk jasno nezakonit, što i sindikati priznaju, zato ga i ne žele nazvati štrajkom, a što je onda? Vi meni recite. Ako nijedan radnik ne odvozi otpad, što je to? Mi smo spremni napraviti dodatne iskorake, ali ne možemo ići u nedogled‘‘.

Neće biti sankcija za radnike ako se vrate na posao, rekao Tomašević i istaknuo da ne smatra ovo svojim osobnim porazom. ‘‘Što se u 20 godina napravilo u gospodarenju otpada? Tu su veliki interesi, mi ih lomimo”, rekao je gradonačelnik i naglasio da neće odustati. Istaknuo je i da je voditelj Čistoće Davor Vić ponudio ostavku, ali da je nije prihvatio.
“Zato što ne vidim kako je to njegova odgvornost. Ponovit ću, jesu li se materijalna prava radnika povećala u zadnjih godinu i pol? Jesu li se povećale u zadnjih nekoliko mjeseci? Jesu. Jesu li ovi radnici pogriješili? Jesu. Je li ta sankcija tako jaka bila opravdana? Možda nije, povučena je. I dalje imamo štrajk‘‘.