NIJE ŠALA: Zašto su se vijorile velike crvene gaće iznad predsjedničkih odaja

ztohoven, crvene gaće

Iznad ureda češkog predsjednika Miloša Zemana u dvorcu Hradčany u Pragu, umjesto zastave osvanule su velike starinske crvene gaće!

Naravno, nije riječ o nikakvoj šali, već o svojevrsnom prosvjedu češke alternativne umjetničke grupe Ztohoven, čiji su članovi skinuli zastavu s jarbola i zamijenili ju gaćama.

Poruka koju su poslali kaže da se Česi stide svog predsjednika u vidu crvenih dugih starinskih gaća koje su se 45 minuta vijorile iznad Zemanovih prozora.

 

 Umjetnici su okrivljeni za krađu za remećenje javnog reda, krađu i uništenje tuđe stvari, te da su načinili štetu tešku 3.500 eura.
Mogli bi, budu li osuđeni, dobiti i do tri godine zatvora.
Trojica umjetnika prerušili su se u dimnjačare i na taj način došli na krov. Iskoristili su situaciju što se jedan dio dvorca Hradčany renovirao.

Zanimljivo da premijer Bohuslav Sobotka nije osudio akciju umjetnika, već ju je okarakterizirao kao “malo jaču zezanciju”.

Poručio je i da Češka, koja je dalka svijetu lik Jare Cimrmana i njegov humor “sigurno može izdržati i jedne divovske gaće iznad Hradčanya.”

Kritizirani su ministar obrane i unutarnjih poslova, jer kao što su se na krov popeli umjetnici, mogli su i teroristi. (t. b.)

 

Komentiraj