NEZAVISNI ZASTUPNIK LOVRIĆ: Gradonačelnik stalno povećava namete Zagrepčanima

Od 1. siječnja 2023. godine uveden je euro kao službena valuta u Republici Hrvatskoj. Svakodnevno svjedočimo povećanju cijena, pod utjecajem inflacije, ali i zbog konverzije kuna u euro. Iznimka nije niti Grad Zagreb, gradske ustanove i komunalna poduzeća, poručio je nezavisni gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić.

Izvor: Media servis

Još u listopadu 2022. godine odvoz komunalnog otpada je kroz „novi model“ odvoza otpada poskupio do 200% te je najavljeno drastično poskupljenje vode. Od 1. siječnja 2023., a zlorabeći konverziju u euro poskupljenja se nastavljaju. Primjerice parkiranje u II. zoni s 5,00 kn poraslo na 5,27 kn, a izrada članske iskaznice u knjižnicama Grada Zagreba porasla je s 20,00 kn na 22,60 kn.

Također, a nevezano uz konverziju eura došlo je do drastičnog poskupljenja usluga Zagrebparkinga gdje su pojedine usluge poskupjele više od 200%. Primjer toga su povećanja, ne samo cijene sata parkiranja u javnim garažama sa 7,00 kn na 12,06 kn, već i cijene mjesečnih karata za parkiranje u javnim garažama. U garaži Tuškanac cijena mjesečne karte povećana sa 500,00 kn na 1.002.,09 kn što iznosi povećanje cijena od 100,42%. U garaži Gorica cijena mjesečne karte povećana je sa 250,00 kn na 753, 45 kn. Postavlja se pitanje opravdanosti tolikog poskupljenja cijena usluga Zagrebparkinga, za koju je suglasnost dao i sam gradonačelnik Grada Zagreba.

Najveći trošak u funkcioniranju garaža predstavlja električna energija čiju cijenu Vlada Republike Hrvatske subvencionira. Upravo ova mjera Vlade je i donesena s ciljem da se zaustavi podizanje cijena roba i usluga koje bi dodatno opteretile ionako visoko rastuće životne troškove građana. Frapantna je i činjenica da je na krovu javne garaže Gorica prije godinu i pol dana postavljena solarna elektrana koja može proizvoditi 50% godišnje potrošnje električne energije u ovoj garaži. Međutim, od dolaska na vlast Tomašević nije pustio u rad ovu elektranu.

Povećanje cijena usluga parkiranja u garažama opravdava se izgradnjom novih garaža, međutim projekata za izgradnju novih javnih garaža nema. Važno je istaknuti i to da u Gradu Zagrebu postoji 460 aparata za naplatu parkiranja od kojih čak 360 nije u funkciji niti su pripremljeni za prihvat eura. Samim time dolazi do značajnog gubitka prihoda Zagrebparkinga jer se isti ne mogu koristiti. Primjer još jednog ekstremnog poskupljenja je i novi namet za ugostitelje koji od 01. siječnja 2023. godine zakup terasa plaćaju 800% više!

Dok se građani drastično opterećuju, podsjećam da je gradonačelnik Tomašević 1. rujna 2022. godine bogatim teleoperaterima snizio naknadu za korištenje DTK mreže i druge komunalne infrastrukture u vlasništvu Grada Zagreba za 31%, a isti ti teleoperateri ovih dana najavljuju poskupljenje svojih usluga građanima zbog inflacije. Dakle, dok gradonačelnik privatnim korporacijama koje su pretežno u stranom vlasništvu snižava cijenu korištenja gradskih resursa istovremeno povećava namete građanima Grada Zagreba, već ionako opterećenima iznimno visokim životnim troškovima.

Rekao je na pressici i što će biti njegov sljedeći korak u pogledu poskupljenja u Gradu Zagrebu. “Pozvati gradonačelnika Tomaševića da sve cijene koje su podigli gradska komunalna poduzeća, gradske ustanove i sam Grad Zagreb, a odnose se prema građanima i prema obrtnicima, da se vrate na onu razinu koju su imali 31. prosinca prošle godine.”