NEZAVISNI ZASTUPNICI: Kako je Tomašević upropastio  „Projekt Srebrnjak“ vrijedan 432 milijuna kuna

Samo jedan projekt hrvatske znanosti i istraživanja može se usporediti s Dječjim centrom za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, a to je otkriće Sumameda. Sad upravo propuštamo priliku da takav uspjeh postignemo po drugi put jer projekt na Srebrnjaku propada.

Kaže se to u priopćenju kluba gradskih zastupnika Gordane Rusak, Višnje Fortune, Ivice Lovrića i Otta Barića, te nastavlja:

U travnju 2021., dakle u vrijeme bivše vlasti, potpisan je ugovor o izvođenju radova za izgradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu, rok završetka radova je bio veljača 2023., no ubrzo nakon dolaska Tomaševića na vlast radnici napuštaju gradilište.  Hoće li Tomašević nanijeti novu štetu Zagrebu i njegovim građanima i upropastiti 432 milijuna HRK (oko 57 milijuna eura) bespovratnog europskog novca osiguranog za izgradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak? U Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  osigurano   432.176.115,93 HRK za izgradnju tog Centra te je rok završetka projekta 12. prosinca 2023.

Novu vlast je dočekala i pripremljena dokumentacija za pokretanje javne nabave za nabavku opreme. Nažalost, zbog potpunog nesnalaženja Tomaševića i njegovih suradnika i njihove nesposobnosti da upravljaju ovako složenim projektom u prvoj godini izvođenja radova izvršeno je samo 4% radova te je izvođač 14. travnja 2022.  raskinuo ugovor. Također, javna nabava za opremu do danas nije pokrenuta. Što gradonačelnik planira dalje? Ako misli u tišini pokopati ovaj projekt i prikriti svoju nesposobnost, nećemo mu dopustiti.

Jedini preostali način da se Projekt spasi je da ga se  prijavi za EU sredstva u  novoj financijskoj  perspektivi 2021.-2027., za što je i dobivena suglasnost provedbenog tijela Ministarstva znanosti i obrazovanja (14. lipnja 2022. ) te su izdane smjernice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (10. lipnja 2022.).

S obzirom da nije poznato daljnje postupanje Grada, odnosno je li ovaj projekt prijavljen za dodjelu sredstava EU iz financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a rok za podnošenje obavijesti prema EK u pogledu izmjena ovakvih projekata je 30. rujna 2023. godine, pozivamo Tomaševića da izvijesti javnost o poduzetim radnjama te da pojasni je li prijavio “Projekt Srebrnjak” za naredno financijsko razdoblje ili nije.

Translacijska medicina temelji se na konceptu povezivanja i prijenosa znanja iz znanstvenih i kliničkih istraživanja u proces liječenja što osigurava najsuvremenije metode liječenja. Ovaj koncept liječenja intenzivno se razvija u zadnjih desetak godina i Hrvatska bi s ovim Centrom bila jedna od vodećih zemalja u Europi pa i šire po pitanju translacijske medicine. Mi ćemo i dalje u humanitarnim akcijama skupljati novce za liječenje naše djece van Hrvatske dok propuštamo šansu da se dio te djece liječi u Hrvatskoj zajedno s djecom iz inozemstva. Propuštamo svoju povijesnu šansu jer projekt nadilazi sposobnosti aktualne zagrebačke vlasti da projekt dovedu do kraja. Oni muku muče s košnjom trave i odvozom smeća tako da je uistinu teško očekivati da mogu realizirati imalo zahtjevniji projekt.

Ako zbrojimo štetu koju su učinili Gradu zaustavljanjem projekata za zbrinjavanje otpada i zaustavljanjem ovog projekta dolazimo do ogromnih financijskih šteta za Grad Zagreb koje se mjere u stotinama milijuna eura europskih sredstava u samo dvije godine!

Uz to što je Tomašević postao mjerna jedinica za laž možemo pridodati i to da je postao i mjerna jedinica za štetu! Ima štetniji i razorniji učinak na Grad nego pandemija i potres zajedno!