NEZAVISNI ZASTUPNICI: Gradonačelniče, prestanite iseljavati ljude iz gradskih stanova!

Pozivamo gradonačelnika Tomaševića da obustavi sve postupke iseljenja iz gradskih stanova jer on prvenstveno iseljava hrvatske branitelje, umirovljenike i obitelji sa većim brojem male djece. Prije nekoliko dana svjedočili smo iseljenju hrvatskog branitelja ranjavanog i višestruko odlikovanog.

Kaže se to u priopćenju Kluba nezavisnih gradskih zastupnika, a Ivica Lovrić dodaje:

Ova iseljavanja su posebno apsurdna što je gradonačelnik Tomašević 05.listopada 2023.g. donio odluku da će osobama koje su provalile u gradske stanove i bespravno ga koriste duže od 5 godina legalizirati status i o trošku grada platiti dugove koji su nastali bespravnim korištenjem stana.
Navedenom odluku stavljaju u neravnopravan i nepovoljan položaj Zagrepčane koji koriste gradski stan temeljem ugovora sukladno važećim propisima ali su se zbog određenih nepredvidivih okolnosti (pandemija, potres, smrt, bolest, otkaz i dr.) našli u situaciji da više nisu mogli uredno podmirivati troškove stanovanja te im je iz navedenih razloga otkazan najam i pokrenute su ovrhe radi prisilne naplate troškova stanovanja i prisilnog iseljenja iz gradskog stana kojeg koriste.

Veliki broj tih najmoprimaca su obitelji branitelja, branitelji samci, umirovljenici, obitelji sa većim brojem male djece. Dakle, Tomašević nagrađuje provalnike a kažnjava branitelje i obitelji s većim brojem djece.

Zastupnica Gordana Rusak podsjetila je na problem beskućnika:

Ljetos je gradu Zagrebu eskalirao problem beskućnika pa su se oni mogli vidjeti u dosad nezabilježenom broju po klupama diljem grada, a jedno od najkritičnijih mjesta bilo je okretište na Črnomercu. Dolaskom jeseni i zime oni su i dalje na ulicama i problem se mora riješiti. Grad Zagreb ima jako puno praznih prostora i može se naći mjesto gdje bi se organiziralo trajno prenoćište s poludnevnim boravkom za 30 muških i 5
ženskih mjesta s dva tuša i strojem za pranje rublja.

Sadašnja je situacija takva da se u Kosnicu može doći s uputnicom centra za socijalni rad, a izdavanje te uputnice uvjetuje prijavljeno prebivalište na području grada Zagreba što velika većina beskućnika na našim ulicamanema. To bi prenoćište trebalo biti u blizini pučke kuhinje i u njega bi se moralo moći doći bez uputnice centra za socijalni rad.  Ovo bi bio prvi korak koji moramo hitno poduzeti jer se bliže niske temperature.

To treba učiniti i radi zaštite ljudskog dostojanstva tih ljudi, i zbog očuvanja zdravlja njih samih ali i ljudi oko njih jer su pojačano skloni raznim zaraznim bolestima pa ih treba maknuti s ulica. U danjoj perspektivi trebalo bi reorganizirati Kosnicu,  i odvojiti psihičke bolesnike od socijalnih slučajeva, ovim prvima osigurati medicinsku skrb, ovim drugima psihosocijalnu pomoć stručnjaka i raditi na njihovoj rehabilitaciji i uključivanju u svijet rada.

Od udruge koja se bavi pomaganjem beskućnicima dobila sam informaciju o slučaju beskućnika koji radi i ujutro odlazi na posao, a da se nije imao gdje otuširati. Cilj nam mora biti što više beskućnika uključiti u svijet rada ali to nije moguće bez  adekvatne pomoći.