NEZAVISNI HRVATSKI SELJACI: Ukidanje PDV-a na hranu ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci je poručila kako se slažu s ukidanjem i smanjivanjem poreza na energente, ali ne i na hranu.

U NHS-u smatraju kako ukidanje PDV-a na hranu nije mjera koja će pomoći građanima, potrošačima niti proizvođačima, već je to mjera koja ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju koji neće smanjiti cijene hrane već će razliku staviti u svoj džep, a osiromašiti će proračun.Prenosimo priopćenje koje potpisuje predsjednik Mato Mlinarić.

“Sjetimo se istog scenarija kada je prije 10 godina ukinut PDV na kruh, jeli tada kruh pojeftinio? Nije, a država je ostala bez poreza u interesu pekara i pekarskog lobija. PDV je najpravedniji porez koji postoji i ukidanje PDV-a siromašnim i ugroženim skupinama ništa ne pomaže jer čovjek koji ima primjerice 2 000 kuna primanja mjesečno uplati sveukupno 400 kuna PDV-a, a onaj koji ima 12 500 kuna primanja plati 2 500 kuna PDV-a u slučaju da sav dohodak potroše i zato je to najpravedniji PDV.

Ukoliko bi država smanjila PDV za 5 posto siromašni građani to ne bi ni osjetili, dok oni bogati već bi.

NHS se slaže s ukidanjem i smanjivanjem poreza na energente, ali ne i na hranu.

Kao mjeru tražimo ukidanje HRT pristojbe koju plaćaju sva seosko domaćinstva i koja iznos 80 kuna što je u mnogim slučajevima do 5 posto mjesečnih primanja nekih građana. Njima bi više značilo ukidanje TV pretplate nego smanjenje PDV-a a državu bi razlika izdvajanja novca za javnu televiziju koštala manje od 1 milijardu kuna, a smanjenje PDV-a za 1 posto bi je koštalo 2 milijarde kuna.”