NEZAPAMĆENI POŽARI: I dalje haraju Grškom i Sicilijom – smirivanje u Turskoj

Nezapamćeni požari koji haraju diljem Europe još uvijek nisu pod kontrolom i stvaraju brojne probleme stanovnicima, ali i gasiteljima.

Izvor: Media servis

Najgore je u Grčkoj u kojoj je aktivno više od 150 požara. Stanje se smirilo u Turskoj pa se i hrvatski kanader koji je pomagao u gašenju vratio u zemlju.

Tisuće ljudi napustile su svoje domove zbog požara koji se već šesti dan nekontrolirano šire grčkim otokom Eubeja. Vatra seproširila na nekoliko frontova ostavljajući za sobom tisuće hektara spaljenih šuma. No, na sreću, dobra vijest stiže iz Atene. Požari koji posljednjih dana prijete sjevernom predgrađu grčkog glavnog grada donekle su utihnuli, prenosi Reuters. Ipak, nema mjesta za odmor jer se očekuje jačanje vjetra koji bi mogao rasplamsati vatru.

U posljednja 24 sata izbili su deseci požara, a najveći frontovi još uvijek gore na Eubeji i područjima Peloponeza, uključujući Arkadiju i Olimpiju, mjesto održavanja prvih Olimpijskih igara. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis upozorio je da su požari zapravo posljedica klimatskih promjena.
“Želim uvjeriti sve one koji su pogođeni požarima da su mi oni na prvom mjestu. Sva zemlja koja je izgorila bit će pošumljena i promijenit ćemo način na koji se izvodi zaštita od poplava i zaštita od požara.”

Zbog ekstremno visokih temepratura i suše vatra se širi i Sicilijom u kojoj je za sljedećih šest mjeseci proglašeno izvanredno stanje. Osim Sicilije, požarima su u Italiji najteže pogođeni Kalabrija i Apulija, a pretpostavlja se da su mnogi požari izazvani namjerno. Stanje je bolje u Turskoj u kojoj je vatra ugašena na 200-tinjak lokacija, a tek pet požara na jugozapadu zemlje nije pod kontrolom.

Vatra u Antaliji zaustavljena je nakon 218 sati borbe. Hrvatski kanader, koji je pomagao u gašenju, jučer se vratio u vojarnu Zemunik. Podsjetimo da je u požarima koji haraju jugoistokom Europe život izgubilo nekoliko osoba – najmanje osam u Turskoj te po dvije u Italiji i Grčkoj…