NEZADOVOLJSTVO: Juncker odgovorio Vučiću na pritužbe o Hrvatskoj – Dačić: “To tako ne može”

Jean-Claude Juncker

Tanjug piše da je Jean-Claude Juncker poručio da je ” potrebno vratiti se konstruktivnom bilateralnom angažmanu”, dodavši da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, u koju spada i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju poštovati sve zemlje članice Europske unije, ali i one koje to žele postati.

Srbiju i Hrvatsku pozvao je da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima” te da sva otvorena pitanja riješe “uz međusobno poštovanje”, prenosi Media servis.

Juncker je dodao i da je EK, u okviru svojih nadležnosti naravno, uvijek bila posvećena osiguravanju poštovanja prema žrtvama ratnih zločina u Europi, kao i sjećanju na ista.

“Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina). Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne osigurati da ti zločini budu kažnjivi, dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom”, napisao je.

Stigle su odmah i reakcije službenog Beograda. Ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, rekao je da “Bruxelles i dalje drži glavu u pijesku”, te da nije razočaran jer nije ništa niti očekivao, uz poruku da je Juncker potpuno promašio temu i da ” to više neće tako moći”.

Ministar unutarnjih poslova, Nebojša Stefanović u kratkoj je izjavi za Tanjug rekao da bi bilo bolje da ništa nisu ni odgovarali…”Nadam se samo da će Srbija i premijer Vučić izdržati pisanja i nepisanja koje imaju Juncker i EK. Što se mene tiče, bolje da ništa nisu odgovarali, da ništa nisu pisali”, rekao je Stefanović.