NEZADOVOLJNI PČELARI: Kroji im se novi Pravilnik, ali ne po njihovim željama

Klub zastupnika Mosta organizirao je okrugli stol posvećen pčelarstvu, na kojemu su predstavnici pčelara i nadležnih institucija raspravljali o prijedlogu novog pravilnika o držanju pčela koji je trenutno u e-savjetovanju.

Izvor: Media servis

Pčelari su nezadovoljni novim pravilnikom, poručuju da im ne dozvoljava ono najosnovnije – ljudsko pravo na rad.

Prijedlogom novog pravilnika o držanju pčela propisuje se način držanja pčela, prijevoza, udaljenosti pčelinjaka od drugih objekata u prostoru te prikupljanje podataka o košnicama spremnim za prezimljavanje. Prema mišljenju mnogih pčelara novi pravilnik nanosi štetu ne samo pčelarima nego i pčelama. U njemu među ostalim stoji i da ako roj napusti pčelinjak, a pčelar koji upravlja njime ne prati ga dva dana, smatra se da je on bez vlasnika.

Tajnik Saveza pčelarskih udruga PGŽ-a i pčelar iz Vrbovskog Saša Burić osvrnuo se na manjkavosti prijedloga novog pravilnika o držanju pčelinjih zajednica. Upozorio je da ako bude potpisan u predloženom obliku, zauvijek će ugasiti mnoga gospodarstva koja se bave pčelarstvom.

“Jer obiteljska poljoprivredna gospodarstva nemaju mogućnosti izmještanja, a predloženi pravilnik daje za pravo stranim investitorima koji na naše područje dolaze isključivo radi novca, odnosno najma istih tih objekata da traže upravo to. Znači mi njima dajemo dokument s kojim nas oni mogu maknuti s terena, bez obzira na činjenicu tko je tu prvi došao.”

Pčelar Ivica Fajdetić rekao je da prijedlog pravilnika stavlja pašne povjerenike u dosta nepovoljan položaj.

“Povjerenik bi zbog pčelara koji se ne pridržavaju pravilnika trebao dobiti nekakvu pravnu zaštitiu, no to u ovom pravilniku nije definirano. Također, povjerenici će morati skupljati dokumente u kojima pčelari pišu godišnju proizvodnu meda, a taj posao povjerenici obavljaju volonterski.”

Načelnik Sektora u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić istaknuo je kako je potrebno napraviti pravilnik na korist svima.

“Pravilnik nije gotov. Ministrica Marija Vučković sastat će se 19. kolovoza sa sa svim članovima upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza. Naravno da ona odlučuje hoće li se pravilnik izmijeniti, doraditi ili će se ponovno ići na e-savjetovanje.”

Glasanje o pravilniku u Hrvatskom saboru planiran je na jesen.