NEZADOVOLJNI LIJEČNICI: “Nagrađeni” smo pljeskom i manjim plaćama

Hrvatska udruga bolničkih liječnika neugodno je iznenađena, kako kažu, samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova u RH i isplatom plaća liječnicima, a u kontekstu uputa Ministarstva zdravstva donesenih zbog pandemije koronavirusa.

Priopćenje HUBOL-a prenosimo u cijelosti:

“Unatoč dopisu ministra zdravstva od 02.04.2020. s jasnom i nedvojbenom uputom upravama zdravstvenih ustanova o načinu evidencije radnih sati, te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje opravdanog izostanka zdravstvenog djelatnika voljom poslodavca, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl.95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće nego je to učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi.Liječnicima se pljeskalo, svi su hvalili njihove napore i hrabrost, jer su na svom radnom mjestu na kojemu postoji veliki rizik zaraze, u početku s iznimno oskudnom i nedostatnom zaštitnom opremom, predano radili svoj posao, zbrinjavali pacijente, liječili COVID pozitivne i pri tom, sukladno statističkim podacima, za vrijeme epidemije imali deset puta veći rizik od zaraze novim koronavirusom u odnosu na sve ostale ljude, istovremeno ugrožavajući time i članove svoje obitelji za koje su čitavo vrijeme strahovali.

No, kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine uprave bolnica u Hrvatskoj odlučile drugačije ih „nagraditi“: uskratom dijela plaće! Ne, nismo očekivali, a još manje tražili, od naše države nagradu za rad u doba epidemije, nego samo pravilno obračunatu plaću (obzirom da, na sramotu, nedavno obećani Zakon o plaćama liječnika još uvijek nemamo). Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, ovo će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR platforma za skupljanje političkih bodova”, stoji u priopćenju.