NEZADOVOLJNE I MEDICINSKE SESTRE: Traže 10 posto veće plaće, ili idu u štrajk

Samostalni sindikat zdravstva i Hrvatski sindikat medicinskih sestara prijete štrajkom ako se, nakon liječnika, i njima ne povećaju plaće za 10 posto.

Izvor: Media servis

Podsjetimo, prema dogovoru o vezan za Uredbu o koeficijentima liječnicima će se povećati plaće te će se izjednačiti koeficijenti specijalista i užih specijalista, kao i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkima.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak za Media servis je istaknula kako će se prije moguće najave štrajka prvo sjesti za stol i razgovarati s Ministarstvom i predstavnicima Vlade.

Očekujemo da će nas pozvati, obećano nam je ovaj tjedan pozvati nas u Ministarstvo, no danas nismo dobili nikakav poziv. Vidjet ćemo nakon razgovora za stolom hoće li biti potrebe za štrajkom i za prosvjedima.”

Objasnila je detaljnije o njihovim zahtjevima:

“Naši zahtjevi su povećanje koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima i primaljama iz razloga što nas nedostaje, što odlazimo u inozemstvo. Također, radnopravni status medicinskih sestara i tehničara jer znamo u kakvoj smo situaciji u zdravstvo i da su naši pacijenti ti koji su 24 sata pod skrbi i njezi medicinskih sestara.”

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak za Media servis najavljuje da će tražiti povećanje plaća za sve ostale radnike u zdravstvenom sustavu.

“Isto tako, svi ostali u sustavu zdravstva zaslužuju povećanje koeficijenta od 10%, naročito oni koji imaju ispod minimalne plaće, ali i svi zdravstveni i nezdravstveni radnici koji imaju stvarno male plaće. Ukoliko će se samo jednoj strukturi zaposlenika udovoljavati, smatramo da to nije u redu. Ministar ne može brinuti o samo 20% zaposlenika, a ostalih 80% da ignorira.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!