NEZADOVOLJAN BROJEM CIJEPLJENIH: Dio aktera lovi u mutnom – profiteri i paraziti

Godina je dana od prve osobe cijepljene protiv koronavirusa u Hrvatskoj. No, procijepljenost Hrvata do danas je, možda neočekivano, niska. Osjećaju li odgovornost za nisku procijepljenost, pitali su novinari vladajuće.

Izvor: Media servis

Ponedjeljkom tradicionalno nizak broj novozaraženih koronavirusom. Svega 560. Međutim, broj umrlih je i dalje visok. Još 50 osoba izgubilo je život. Po pitanju cijepljenja prešli smo 55 posto ukupnog odnosno 66 posto odraslog stanovništva. Premijer Andrej Plenković priznaje nezadvoljstvo brojem cijepljenih, ali ne priznaje odgovornost Vlade i Stožera kada je riječ o porukama i potezima kojima su dio građana vjerojatno demotivirali od cijepljenja.

“Mislim da smo nažalost došli do broja s kojim mi nismo zadovoljni. Ja bih volio da smo nastavili onom dinamikom kojom je krenuo proces cijepljenja… Ta nekakva teza o tome da je nešto Vlada, Stožer krivo komunicirala to kompletno otklanjam jer to jednostavno nije točno.”

Premijer krivnju, između ostalog, svaljuje na političke aktere koje nastoje na epidemiji skupiti poene. “Imate dio aktera koji love u mutnom. Profiteri i paraziti.”

Sigurno je da su i drugi faktori, posebno društvene mreže, pridonijeli širenju dezinformacija i nepovjerenja prema znanosti i struci. No, htjeli oni to priznati ili ne, odgovornost za slabu procijepljenost svakako leži i na vladajućima. Nezadovoljstvo brojem cijepljenih izrazio je i ministar Vili Beroš koji je također uvjeren da su napravili sve što su mogli.

“Nisam zadovoljan, ali smo kao država, Vlada i Stožer napravili sve da cjepivo bude dostupno, da bude besplatno, da se organiziraju i cjepna mjesta i cjepitelji koji već dugo gotovo danonoćno rade… Dakle, ne želimo iskoristiti blagodat koju nam je znanost i struka ponudila. To mi je u ovom trenutku neshvatljivo.”

Nakon što punktovi nisu radili protekla dva dana, na Zagrebačkom velesajmu danas ponovno gužve u redu za cijepljenje. Većinom su tamo bili građani koji su došli po treću dozu. Beroš objašnjava:

“Dao sam nalog ljudima u ministarstvu da kontaktiraju NZJZ u Zagrebu koji je odgovoran za organizaciju. Rekli su da u ovom trenutku nedostaje administratora jer su mnogi od njih studenti koji su tijekom blagdana otišli kući.”

Hoće li se valjanost covid potvrda skraćivati na devet mjeseci, pitali su novinari Beroša. “Mislim da će ići u tom smjeru, ali dozvolite mi, nisam te struke. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će u konačnici donijeti odluku.”

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!