NEVRIJEME PRIJETI: Najveći, treći stupanj opasnosti za središnju Hrvatsku

Jedan od najpoznatijih europskih sustava za prognoziranje pojave i intenziteta oluje, ESTOFEX, proglasio je najveći treći stupanj opasnosti od oluje za sredinšnju Hrvatsku.

Meteorolozi ističu da nam od jutarnjih sati sa jugozapada pristiže vlažan i hladniji zrak koji će u kombinaciji sa zagrijanim kopnom uzrokovati pljuskove, grmljavinu, tuču te olujne udare vjetra.

Negdje oko 15 sati na jugu Zagreba počela je padati kiša praćena munjama i grmljavinom, a bilo je i jačeg vjetra i kiše i u drugim dijelovima grada.

Oluja koja je protutnjala iznad Zagreba zahvatila je i velik dio središnje Hrvatske.

Tuča je nešto prije 15 sati padala u Kumrovcu, na tuheljskom području, u Gornjem Jesenju, Dukovcu, Gregurovcu, Kostelu, Krapini…

Vrhunac nestabilnog vremena očekuje se tijekom večernjih i noćnih sati.

Već idućeg tjedna zahvatit će nas toplinski val i temperature do 40 stupnjeva Celzijevih.

Iznimno visoke temperature očekuju se od Velike Britanije pa sve do Grčke, za koju se prognozira da će biti najteže pogođena vrućinom.

Hrvatski Telekom je svojim korisnicima SMS-om poslao poruku:

“Danas se po najavi DHMZ-a očekuju jaka grmljavinska nevremena na području Karlovačke županije, Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske te Primorsko-goranske županije. Ukoliko vaše područje bude zahvaćeno nevremenom, isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice i time zaštitite svoju telekomunikacijsku i elektroničku opremu.”