NEVRIJEME POHARALO DIO HRVATSKE: Tuča uništila plastenike, krovove, automobile

Snažno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom jučer je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije.

Županijski centri 112 zaprimili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crijepovima na gospodarskim objektima te dojave o srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

Na teren su izašle sve nadležne službe u nastojanju da što brže saniraju štetu, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

– Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti, dodao je.

U Međimurskoj županiji padala je tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.Veliko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom pogodilo je poslijepodne nekoliko sisačkih prigradskih naselja.

Prema informacijama zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslava Goluba, oštećena su tri krovišta u Selima i Odri te električni vodovi u Gredi zbog čega se zapalilo krovište jedne obiteljske kuće. U Selima je drvo palo na dječji vrtić.

Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) prognozirao je da se danas predvečer očekuje jači razvoj oblaka, lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme. Najizlgedniji za to su sjeverozapadni i sjeverni krajevi Hrvatske, a malo kasnije navečer i u Slavoniji. Također prolazno se očekuje i vjetar s jakim udarima.

DHMZ je izdao i upozorenja za cijelu središnju Hrvatsku te priobalje u Srednjoj Dalmaciji. Za Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje, dok je za Karlovačku i priobalje Srednje Dalmacije izdano žuto upozorenje.