NEVRIJEME ODNOSI ŽRTVE: Protutnjala oluja Ciaran – muškarac se utopio u dnevnoj sobi

Europu je pogodila strašna oluja i pritom odnijela nekoliko života, ostavila za sobom i nekoliko ozlijeđenih, ali i veliku materijalnu štetu.

Izvor: Media servis

Kada je u pitanju Hrvatska, olujno jugo stvara probleme diljem Jadrana, a Hrvatske vode upozoravaju i na moguću pojavu bujičnih poplava u pojedinim područjima.

​Oluja Ciaran prvotno je protutnjala Francuskom i Engleskom, a potom se proširila i na Nizozemsku, Belgiju, Italiju, Njemačku i Francusku. U Francuskoj su život izgubile dvije osobe, 15 ih je ozlijeđeno, oko 1,2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća isključeno ih je iz mobilne mreže.

U pojedinim francuskim regijama vjetar je dosezao brzinu i do 200 kilometara na sat te pritom napravio i veliku materijalnu štetu, a otkazane su i stotine letova. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin sinoć je izjavio: ‘‘13 500 vatrogasaca još uvijek intervenira u teškim uvjetima. Ja im se zahvaljujem, kao i svima onima koji obnavljaju javne usluge na teritoriju države. Postoje mjesta koja su još uvijek pogođena, za oko 15 njih je još uvijek na snazi narančasti oprez. U Finistèreu, na primjer, promet je prekinut do večeri kako bi se izvršili potrebni popravci, a zatim postoji i potreba da se obnovi opskrba strujom‘‘.

Smrtne slučajeve bilježi i Italija. U Toskani su najmanje tri osobe izgubile život, a predsjednik Toskane Eugenio Giani izvijestio je kako takva količina kiše u nekoliko minuta nije bila nikad zabilježena.

‘‘I u ovom trenutku svi radimo zajedno – Civilna zaštita na regionalnoj razini i pomoć koja dolazi od Civilne zaštite na nacionalnoj razini kako bismo mogli pružiti potporu pogođenom stanovništvu na području Prata, a prije svega u Montemurlu i Bagnolu kojima je voda sve do kuća. Moram reći da je naš sustav civilne zaštite vrlo aktivan i osigurava sve potrebe stanovništva‘‘.

Prva žrtva 85-godišnji Alfio Ciolini koji je poginuo u svom domu u Montemurlu sjeverno od Firence. Talijanski mediji pišu da se Ciolini utopio u svojoj dnevnoj sobi koju je preplavila iznenadna bujica. Čovjek je imao problema s hodanjem i nije uspio pobjeći na gornji kat. Pronašli su ga s licem prema dolje.

No, moguće da ovo nije kraj mukama na kojima se našla Italija. Tamošnja agencija za civilnu zaštitu predviđa da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati i prema južnim regijama Italije. Obilna kiša nije zaobišla ni austrijsku Korušku. Poplavljeni su brojni putevi, osobito oko mjesta Hermagor i skijališta Nassfeld gdje je zabilježeno i 140 litara kiše po četvornom metru. Austrijske službe i dalje upozoravaju na nagli porast vodostaja rijeke Drave i na opasnost od poplava. Od poplava strahuje i susjedna Slovenija gdje su se jutros poslije sedam sati u mjestima Dravograd i Vuzenice oglasile sirene.

Obilne oborine nisu zaobišle ni Hrvatsku. Hrvatske vode upozorile su kako se i na našem teritoriju očekuje porast vodostaja Mure, Drave i Save, ali i da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava u Gorskom kotaru, Lici i na Jadranu. Zbog olujnih udara vjetra najveći stupanj opasnosti na snazi je za Kvarner, kninsku i splitsku regiju te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Gospićka regija je u narančastom, dok je za ostatak kontinentalne Hrvatske i dalje na snazi žuto upozorenje.