NETO IMOVINA ZA RAZVOJ: Mirovinski fondovi ulagali bi u autoceste, energetiku, zračne luke

cesta, autocesta
Mirovinski fondovi poslovnu 2015. ispratili su raspolažući sa 74,04 milijardi kuna neto imovine. Predstavnici društava za upravljanje fondovima potvrdili su interes za ulaganja u infrastrukturne državne projekte i dokapitalizacije poduzeća. A potencijalni iznos je gotovo 11 milijardi kuna.
Konkretno, od ulaganja u autoceste do energetike, poput LNG-a, te u zračne luke u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Osijeku. S novom vladom, kao i s bivšom, već su razgovarali o HAC-u. No ništa još nije dogovoreno, kaže Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog d.o.o., prenosi Media servis.

‘‘Sad smo razgovarali i s premijerom Oreškovićem, ministrima Marićem i Butkovićem. Sve opcije su u igri. Ništa konkretno nije dogovoreno. Što se nas tiče, točno znamo što želimo. Posredno mislim da je to ulaganje u infrastrukturu u obliku dioničkog društva. A mi ne trebamo bit jedini ulagači. Mogu biti i drugi – građani, drugi subjekti. Ali definitivno mislim da bi se računalo na građane‘‘, rekao je Vlaić.

Pri tom je interes fondova i kontrola u bilo kojem obliku koji država ponudi (vlasništvo, koncesija). Podsjetimo, nedavno je premijer Orešković rekao da se za smanjenje duga autocesta (oko 4 i pol milijardi eura) razmatra opcija korištenja drugog mirovinskog stupa i IPO (inicijalna ponuda dionica) ponude građanima kao moguće ulaganje, ujedno kao benefit za buduće mirovine.

Na predstavljanju poslovnih rezultata za 2015. predstavnici fondovskih društava i mirovinskih osiguravajućih društava vrlo dobrima su ocijenili lanjske prinose za buduće mirovine. Prosječni ostvareni prinos bio je 6,19 posto.‘Prinosi u prošloj godini za otvorene dobrovoljne mirovinske fondove od 6,66 isto mislim da je dosta solidan. Zatvoreni su imali još nešto veći prinos‘‘, naveo je Vlaić, ujedno predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskoh osiguravajućih društava.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!