NESUGLASICE OKO ARBITRAŽE: Hrvatska i Slovenija pred Europskom komisijom

andrej plenković, miro cerar

U Bruxellesu je za sutra zakazano saslušanje Hrvatske i Slovenije pred Europskom komisijom, a vezano uz pritužbu Slovenije zbog hrvatskog odbijanja primjene arbitražne presude.

Piše: Hrvoje Gašparec (Media servis)

Hrvatska i Slovenija otvorile su novu razinu natezanja oko granice. EK je pozvala dvije zemlje da na razini stručnjaka rasprave pitanja iz slovenske pritužbe o neprovođenju arbitražne odluke.

Podsjetimo, slovenska strana zbog neprovođenja arbitraže traži uključivanje EK-a da prislili Hrvatsku na primjenu presude o granici, dok ju Hrvatska ne priznaje zbog kontaminacije procesa. Hrvatska je pisano odgovorila na slovensku pritužbu. “To može biti pitanje međunarodnog prava, ali nikako europskog prava. Mi smo napisali podnesak, EK će sada raditi svoj posao”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
“Naš odgovor je da Hrvatska ne krši pravo Europske unije. Tako da cijeli odgovor ide argumentirano točku po točku u odnosu na podnesak koji je imala Slovenija”, rekla je Pejčinović Burić.

Premijer Plenković kaže da novi sudski postupak, koji Slovenija najavljuje, ako ne dođe do angažmana Komisije, nije način rješavanja otvorenih pitanja i ponavlja da nema kršenja europskog prava.

“Nastojat ćemo da nakon izbora u Sloveniji, koji su početkom lipnja, kada se tamo oformi Vlada ponovno započnemo na ozbiljnim temeljima rješavati taj problem. To nije nešto što bi trebalo opterećivati hrvatsko-slovenske odnose, naprotiv”, poručio je Plenković.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i prije predizborne kampanje, svoj položaj cementirao je tvrđim pristupom prema Hrvatskoj. Smatra da Komisija može prisiliti Hrvatsku na primjenu arbitraže.

“EK ima jasno stajalište da arbitražnu presudu treba poštovati i primjeniti. Očekujem da će prije svega biti riječi o načinu kako postići poštivahje presude od strane hrvatskih vlasti i kako ćemo ju primjeniti”, istaknuo je Erjavec.

Uoči saslušanja predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts smatra da bi za rješenje spora bilo bolje pozivanje na članak 273. ugovora o EU-u, a ne članak 259.

“Naš sud nema nadležnost da tumači i provodi druge propise, osim, i u tome je bit, kada se dvije zemlje sporazumiju da spor predstave bilateralnom sporazumu i prepuste se našem sudu, koji je potom obvezujuć.”

Nakon te izjave Slovenski premijer Cerar je ponovio da će ako Hrvatska odbije primijeniti arbitražu, nastaviti s ulaganjem tužbe.

 

Hrvatska je ranije ponovila da se ne radio o pravu EU već o međunarodnom pravu. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, koja će pored stručnjaka zastupati Hrvatsku, komentirala je za N1 televiziju da slijedi stručna rasprava i dodatna argumentacija, a da će Hrvatska znati odgovoriti ukoliko Slovenija odluči ući u postupak pred sudom EU. Postupak bi trebao potrajati 3. mjeseca.