NESTAŠICA LIJEKOVA: Sve je duži spisak, a udruge proizvođa traže poskupljenje

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje pojedinih antibiotika, lijekova za tlak, dijabetes, osteoporozu. Pacijenti zabrinuti. Mjerodavni kažu – postoje i zamijenski lijekovi. 

Sustav u liječničkoj ordinaciji signalizira da klavocina danas nema. I ne samo njega. Građani za brojne lijekove imaju recepte, ali do svoje terapije ne mogu.

– Nema nekih lijekova za tlak, dijabetes, pretilost, nesanicu, osteoporozu i mi se trudimo biti dovoljno opskrbljeni da naši pacijenti ne osjete neke kratkotrajne nestašice. Ako se radi o duljoj nestašici, imamo mogućnost davanja paralele, znači lijeka istog sastava od provjerenih proizvođača, rekla je za HRT  Irena Špekuljak, mag. pharm. u Gradskoj ljekarni Zagreb.

Na isporuke nekih lijekova, kažu u HALMED-u, čeka se tjednima pa i mjesecima

– Bilježimo nestašicu u pojedinim skupinama lijekova kao što su lijekovi za bolove, za alergije, za epilepsiju, pojedini antibiotici. Međutim za sve njih imamo zamjene na našem tržištu, dakle lijekove s istim sastavom i istom namjenom. U slučaju da ih i nema na našem tržištu onda se oni nabavljaju iz druge države članice, izjavila je glasnogovorica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Udruga proizvođača lijekova predlaže poskupljenje od 15 posto

Do nestašice dolazi zbog velike potražnje, zastoja u proizvodnji i distribuciji. U HUP-u ističu, problem su niske cijene i velik rast proizvodnih troškova. Prosječna kutija generičkog lijeka stoji malo više od 4 eura.

– Predlažemo da se za sve lijekove koji koštaju do 25 eura, što je 95 posto svih izdanih kutija u Hrvatskoj, podigne cijena za prosječnu inflaciju koja je bila zadnjih godina, znači za nekih 15 posto.

Znači za lijekove koji koštaju 1, 2, 3, ili 4 eura predlažemo povećanje od 15 posto. Građani to uopće neće osjetiti, to su lijekovi koji su na osnovnoj listi HZZO-a, rekla je Ana Gongola, predsjednica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova.

Osigurač je to, kažu, za adekvatne količine prijeko potrebnih lijekova. Odgovor iz Ministarstva zdravstva još se čeka.