NESTAŠICA LIJEKOVA: Kolika je i treba li brinuti građane Hrvatske?

Prehlada, viroze, gripa… U ovo doba godine razloga je mnogo zbog kojih građani posežu za različitim lijekovima i pripravcima.

Izvor: Media servis

Provjerili smo je li nestašica lijekova realan problem u Hrvatskoj i imaju li se građani razloga brinuti kakvo će stanje biti u skoroj budućnosti.
Nestašica lijekova nije novi problem u Hrvatskoj, naglašava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, koja za Media servis kaže kako je sreća da je Hrvatska malo tržište i problem nestašice nije tako velik kao u drugim zemljama EU.

“Kritična nestašica znači kad nemamo nekog lijeka za neku bolest. U Hrvatskoj se ne sjećam da smo ikad imali situaciju da za neku bolest nemamo adekvatnu terapiju. Ono što je pacijentima problem je da je lijek koji koriste, od proizvođača kojeg koriste je povremeno nedostupan na tržištu. Pacijenti trebaju imati povjerenja u liječnika i ljekarnika kad im izdaje zamjenski lijek. To je lijek iste jačine i jednake kvalitete samo od drugog proizvođača.”

“Svaki lijek koji je odobren i prisutan na tržištu pokazuje da zadovoljava sve visoke kriterije sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće”, rekla je za MS Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

“Bilježimo nestašicu pojedinih antibiotika, kako za odrasle, tako i za djecu. Zatim pojedinih lijekova za povišeni krvni tlak, snižavanje kolesterola itd. Važno je naglasiti da na našem tržištu imamo dostupne lijekove koji imaju iste djelatne tvari ili se nalaze u istoj skupini. U slučaju kada lijek nije dostupan na našem tržištu, imamo odgovarajuće zakonske alate kojima lijek nabavljamo iz drugih država članica EU.”

​Situacija s nestašicom se značajno otežala zbog covida i geopolitičkih događanja u Europi, naglašava Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore i dodaje koji su još razlozi trenutne nestašice lijekova.

“Većina aktivnih supstanci se proizvodi u Indiji i Kini i kad tamo postoji politički ili ekonomski poremećaj, jednako kao i problem u tvornici, većina europskih zemalja i proizvođača gotovih lijekova ima probleme s dostupnošću aktivnih supstanci.”Provjerili smo s građanima jesu li osjetili nestašicu lijekova i plaši li ih stanje u budućnosti.”Čula sam za nestašicu, ali ne plašim se. Imam lijekove, jedino mi već duže vrijeme mijenjaju lijek za neki drugi.”

“Ja godinama trošim lijekove i redovito ih dobivam, uvijek iste.”

“Znam da se spominjala nestašica lijekova koje pijem prije dva – tri mjeseca. Tad sam išao nabavljati lijekove u Sloveniju. Strah me je, jako ovisim o tim lijekovima i pijem dosta lijekova. Nikad do sad mi nisu propisivali zamjenske jer moram baš piti specifične lijekove.”

“Zasad sve lijekove koje smo djeca i ja imali propisane smo dobili, nismo dobivali zamjenske.”

Za kraj dodajmo da je ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana rekao da u Hrvatskoj problematika nestašice nije izražena u velikoj mjeri, ali pripremaju se za različite scenarije.